Lymlar tovade av hundhår


imageEn kollega har en hund (Alva) av rasen Akita som har väldigt mycket päls. Inför sommaren brukar hon klippa pälsen och i våras började vi skämta om att man skulle kunna prova att tova lämlar av den (eller lymlar som en annan kollega föreslog). Alvas päls går nämligen i olika färgskiftningar som jag associerade till just lämlar.

20140612-225553.jpg

Jag sökte lite på nätet och insåg att det finns både de som påstår att det går att tova hundhår och de som hävdar att det inte går. Kanske skiljer det sig mellan hundraser, eller om och hur mycket underull kontra täckhår pälsen har och kanske tovar den inte lika bra som fårull. Men man vet ju inte förrän man har provat! Så när det var dags för klippning bad jag kollegan spara lite päls – och fick en välfylld kasse att leka med.

Jag tryckte ner några nävar hundpäls i en nylonstrumpa och slängde med den i en tvättmaskin. Och nog tovade det sig! En 40-graders tvätt hade nog räckt. De här bollarna åkte runt i 60-grader och det var knappt jag fick ut dem ur nylonstrumpan. De tovade sig dock ojämnt. Troligen är det underullen som tovar sig, men inte de glansiga täckhåren. Man kan säkert få ett bättre (jämnare) resultat om man kardar hundpälsen först (för att få en bättre blandning av underull och täckhår) eller om man blandar i lite fårull. Men jag hade ju i vilket fall lyckats tova några tussiga bollar av hundhår.

20140612-230528.jpg

Vad gör man då med ett par tussiga hundhårsbollar? Ja, de såg ju inte riktigt ut som lämlar, eller lymlar… Men jag ville också prova att nåltova pälsen och till det fungerade de ju som grund. Så jag nåltovade fast tussar av hundpäls, med början bakifrån och fram mot huvudet. Och med ett par möbelspikar till ögon så blev det ju faktiskt en Lymmel!

20140615-230628.jpg

Det blev flera lymlar, i lite olika färgskiftningar. Kanske är det färgskillnader mellan honor och hanar, eller varianter som som lever i olika miljöer (skogslymmel, fältlymmel o.s.v.). Den lille runde är nog i vilket fall en unge som ännu inte fått sina karaktäristiska vita streck på huvudet.

20140615-231253.jpg

Tänk att några tussar hundhår kan förvandlas till små varelser med personligheter. De här är bra mycket sötare än de dammråttor av hund- och katthår vi brukar ha i huset. 😉

20140615-231439.jpg


IN ENGLISH

Rodents felted from dog fur

A friend has a dog (of the breed Akita) with a thick fur coat. So thick that she trims the fur at the beginning of summer. We started joking about felting lemmings from the fur and when she gave me a bag full of dog fur I just had to try. I started by felting a ball in a nylon stocking and then needle felted on tufts of dog hair. With a pair of small nails as eyes the little rodents came to life. I am fascinated by how a ball of dog hair can turn into a creature with so much personality. 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova och märktes , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Lymlar tovade av hundhår

 1. MW skriver:

  Ännu en av dina skapelser som du skulle kunna sälja och bli rik av. Helt fantastiska små kreationer! Underbara!

 2. Nada skriver:

  Zara, you are so invetive! How cute! Perhaps you can try with rabbit hair too.

  • zararooke skriver:

   Thanks Nada! Rabbit hair on a rodent would make even more sense, and be very soft. These turned into lemmings just because the dog happened to have ”lemming colours”.

 3. Alicia skriver:

  Detta är bland det mest fantastiska jag sett! Jag har precis provat att tova katthår för första gången och gick ut på internätet för att se vad andra fått ihop som provat samma sak. Förutom att det är ett så lustigt och fenomenalt material blev dina lymlar så FINA! Älskar deras uttryck och färgskiftningar och de är så välgjorda! Nu blev jag sugen på att jobba ännu mer med husdjurspäls 🙂 Fantastisk blogg har du också! Ack så inspirerande med alla häftiga och annorlunda ullprojekt – tack för inspirationen!

 4. Lena skriver:

  Underbara! Jag har känt Alva sedan hon var en liten valp (bedårande!), men dessa är snudd på ännu sötare!

 5. Eva skriver:

  Underbara❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s