Barnkalas med hästtema


Den blivande 10-åringen önskade sig hästtema på kalaset. Eftersom huset inte är så stort brukar vi köra med korvgrillning och lekar utomhus. Efter det får de komma in och äta tårta och sedan får de se en film som avslutning (medan vi vuxna äter tårta i en andra sittning). Utomhuskalas i början av februari är alltid lite spännande. Det kan bli vad som helst mellan -35 grader till någon plusgrad. I år var det inte så kallt, men det snöade i omgångar och blåste rejält emellanåt. Då gäller det att vara ordentligt klädd och hålla igång medan man är ute.

Med hästtema var det givet med hästskokastning, vilket var enkelt ordnat med några gamla hästskor och ett järnspett uppställt i snön. Till det la vi också till lassokastning, med ett rep i en liten rockring och en blå leksaksåsna. Alla som klarade båda utmaningarna på tre försök fick en minimorot som pris. De som inte lyckades fick ett tröstpris, vilket också var en minimorot. Och alla ungar verkade faktiskt tycka det var jätteroligt att få en morot.

20150208-151035.jpg

Till kalaset tillverkade jag också en ”två-personers-enhörningsdräkt” av kartong och ett gammalt påslakan. Jag skar ut en form ur kartong som gick att vika och tejpa ihop till ett hästhuvud. Tyget limmade jag på med trälim (det var det jag råkade ha till hands) och en pensel doppad i vatten (för att späda ut det lite). Sedan använde jag en limpistol för att sätta fast öron (kartong klätt med tyg), man och pannlugg (remsor av tyg), och ett enhörningshorn (av en modifierad hushållsrulle och silvertejp). Ögon ritade jag dit med en spritpenna. Jag sydde även en enkel kropp, med resårband i öppningen för huvudet och en svans (av tygremsor) fastsydd på bakdelen.

20150208-152556.jpg

Den andra aktiviteten på kalaset blev sålunda tömkörning med blå enhörning. Vi delade in barnen i tremannalag. Två i varje lag fick vara enhörning (fram- respektive bakdel) och den tredje fick tömköra enhörningen runt en ”slalombana” med uppställda plastpinnar. Till saken hör att den som var ”hästhuvud” endast kunde se rakt ner på sina fötter. Det var alltså inte helt enkelt och riktigt underhållande att titta på. Hur det än gick så fick alla deltagare en prisrosett (gjorda av bullformar, kartong och dubbelhäftande tejp) för att ha klarat banan.

20150208-153514.jpg

Den sista aktiviteten inbegrep skidåkning längs ett spår vi dragit upp i skogen. Längs spåret fanns ett antal skyltar med frågor (givetvis relaterade till ridning, hästar eller enhörningar) med tre svarsalternativ. Under snötyngden hade dessutom flera björkar böjts ned till naturliga valv och hinder att åka under, vilket gjorde det till lite av en äventyrsbana (särskilt för undertecknad som inte är särskilt smidig på skidor…).

20150208-154231.jpg

När alla åkt klart gick vi igenom frågorna och de fick en bit kartong med första bokstaven i varje rätt svar. Av dessa bokstäver fick de sätta ihop ett ord, i det här fallet ”höbalen”, vilket mer specifikt syftade på höbalen inne i fårens hage. Tackorna är nämligen övertygade om att det godaste höet ligger längst in i balen och därför förvandlat balen till en schweizerost. Den är full med hål och gångar som är perfekta att gömma en skatt i. Så ur höbalen fick barnen leta fram en plåtlåda och i den fanns ”magiska enhörningshorn”, ett till varje barn. Dessa var enkla att göra med cernitlera. Lyckligtvis hade jag dessutom lera med glitter i. Då måste de ju vara magiska. 😉

20150208-160926.jpg

Vid det här laget hade stormen Ole börjat ta i, så det var hög tid att ropa in alla barn och äta tårta. Jag hade funderat på om vi skulle göra en tårta i formen av ett hästhuvud, men ännu enklare var att ställa en plasthäst mitt på tårtan. Det blev då också en uppskattad extra present till födelsedagsbarnet.

20150208-161553.jpg


IN ENGLISH

A horse-themed birthday party

On her 10th birthday, my eldest daughter wanted a horse-themed party. As we have a small house, we usually start with hotdogs and activities outdoors, followed by birthday cake and, to finish off, a film indoors. Outdoor parties in the beginning of February are always exiting. It can be anything from – 35 degrees celsius, to a couple of degrees above zero. This year, it was not very cold, but it snowed on and off and got quite windy at times. So warm clothes and several activities, to keep the kids moving about, was necessary.

We started with horseshoe pitching and lassoing – with a carrot as a prize for everyone (whether or not they succeeded in three tries). I also made a simple two-person unicorn-costume (from cardboard and old bedsheets), and in teams of three, the kids had to steer the unicorn around a course. The child acting as the head could only look straight down at her own feet, which made it all the more fun to watch. They all made it through the course somehow, and each received a prize ribbon (made with paper cups meant for cupcakes).

Finally, they all got to ski a trail in the forest, with birches bent from the snow creating natural arches and obstacles along the way. Here we had questions posted (all related to riding, horses or unicorns), with three alternative answers. When everyone was back from the trail, we went through the questions, and the first letter of each correct reply was a letter they should use to make a word. That clue, in turn, lead them to the hay in the sheeps’ winter enclosure. The sheep seem convinced that the best hay is in the middle, which means the are lots of holes in the hay which are perfect for hiding treasures in. In this case, a metal box with ”magical unicorn horns”, one for each child. These I made from clay that can be hardened in the oven. Luckily, I had clay with glitter, so they must be magical. 😉

By now, the storm that had come in from the west had increased in strength, so it was time to call all the kids indoors for birthday cake. I did consider a cake in the shape of a horse head, but placing a horse on top of the cake was an easier option. It was also an appreciated extra gift for the birthday girl.

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Barnkalas, småpyssel och märktes , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Barnkalas med hästtema

 1. Maria skriver:

  Vad roligt det låter, och kul att kunna pyssla så mycket till kalaset!

  • zararooke skriver:

   Ja, det var roligt. Både att planera och genomföra. Och när det uppskattas känns det värt att ha lagt ner lite tid och tankemöda på kalaset. 😉

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Great fun Zara! Happy birthday to your daughter.

 3. Pingback: Hästkalas för hästtokiga barn - Hästsportbutik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s