En tovad kattgrotta


Nu under sportlovet passade barnen och jag på att tova lite. Vi var helt eniga om att katten behövde en tovad grotta. Vi har visserligen två katter, men den ena, Smilla, är särdeles förtjust i fårull och att krypa in i små utrymmen. Det var alltså henne vi hade i åtanke.

Vi började med att lägga ut bitar av färgglatt garn och på det ett lager kardad Gotlandsull. Sedan la vi på ett lager råull från vår Åsenbagge, som vi bara tesade lite. Allt blöttes ned och sedan gnuggade vi in lite såpa. På det la vi ut en bit bubbelplast, klippt i en rundad form (ca. 100cm x 80cm), och vek upp ullen längs kanten. Sedan gjorde vi om samma procedur fast baklänges. Tesad råull, kardad ull och garn. Blötte ned, gnuggade in såpa och vek den överskjutande ullen runt kanten på mallen av bubbelplast.

20150306-153357.jpg

Efter det vidtog själva tovningen. Gnuggande, kavlande och rullande. Gisses, vad det rann vatten överallt… Ett tag började jag ångra att vi inte sparat detta projekt till sommaren (det hade varit enklare att hålla till utomhus). Men med vaxduk och nog många baljor, handdukar och disktrasor så går det ju att hålla till på matbordet också. När ullen hade krymt ihop ordentligt runt mallen klippte jag upp ett hål och tog ut bubbelplasten. Sedan knådade vi det hela lite mer hårdhänt, med mera hett vatten och såpa i badkaret. Jag hade tänkte torka grottan på en uppblåsbar badboll, men det här blev en något större grotta än jag räknat med. Lösningen blev att fylla den med flera ballonger istället (11 stycken blev det, både runda och avlånga).

20150306-153422.jpg

Nedan ser ni resultatet. En något överdimensionerad och lite färgglad kattgrotta. Smilla verkar i alla fall nöjd, även om hon också försöker ta ihjäl den emellanåt. Och inte tänker hon släppa in den andra katten (Nemo) heller. Han behöver kanske en egen grotta. Men det får bli ett projekt till sommaren i så fall. 😉

20150306-153440.jpg


IN ENGLISH

A Felted Cat Cave

Durng the past week of school holidays, my daughters and I decided to felt a cat cave. We have two cats, but one of them, Smilla, is especially fond of both sheeps wool and crawling into small spaces. We used colourful yarn, carded wool and raw fleece from our own ram. The latter was only teased when we layed it on. In the middle, as a resist, we used bubble wrap cut into a circular skape, about 100 cm x 80 cm in size. We had water running everywhere when we started felting… At one point, I really did regrett not saving this project until the summer (it would have been so much easier to do this outdoors). But we managed, with a number of buckets and towels and dish clothes. After I had cut a hole and removed the resist, we continued working the wool with more hot water and soap in the bathtub. The final cat cave turned out somewhat larger than I had anticipated. We ended up filling it with several ballons (11 to be more exact) to shape it while drying.

Smilla certainly seems to appreciate her cat cave – even though she sometimes also tries to kill it. And she refuses to let the other cat (Nemo) in. We may have to make him his own cave, but that will have to wait until summer. 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Djur, Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En tovad kattgrotta

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    What great fun, even if it was a bit messy! It looks like you may have cat wars if you don’t make another one. It definitely looks like Smilla isn’t willing to share. 🙂 I love the fact the girls are enjoying the felting.

    • zararooke skriver:

      The girls actually did most of the work. I was kept busy cutting yarn, supplying them with fleece, pouring on water and soaking up water. But when we got to the rolling they decided it was time for a break. Although they were happy to help me keep count of the number of rolls and did join in on the thumping in the bathtub and blowning up balloons to. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s