Ett utbyte av material till tovning


Förra veckan fick jag ett riktigt roligt paket med posten – en stor påse sprängfylld med material att använda i tovning! Genom forumet på The Felting and Fiber Studio har jag hittat likasinnade över hela världen och det är riktigt kul att läsa om, och se bilder på, andras skapande i ull och diverse andra material. Själv har jag hittills mest använt ull från våra Svenska lantraser och mina egna lantraskorsningar, oftast ofärgat. Och vad gäller mitt tygförråd så består det mest av bomulls- och linnetyger, även de mestadels i naturfärger. Medan mina nya vänner på forumet fascineras av de lockar jag har tillgång till, så förundras jag över utbudet av andra fibrer och färgsprakande kreationer med ull och diverse tyger av olika material. Så kom det sig att jag gjorde upp med Zed, som bor i England, om ett utbyte av material som kan användas i tovning. Jag skickade iväg en låda med otvättade lockar – och fick ett helt fantastiskt inspirerande paket i utbyte!

Jag måste nog börja med att visa de fantastiska kardfloren som följde med, som Zed blandar till själv. En del ren merino i olika färger/nyanser och andra med en blandning av olika typer av fibrer. Så vackra!

20150309-005950.jpg

Sedan var det alla dessa för mig väldigt exotiska fibrer – allt noga märkt med etiketter.
Bild 1: fibrer från bambu, banan och Egyptisk bomull (första raden, vänster till höger), samt mjölkprotein, ingeo (från majs) och viscose (andra raden).
Bild 2: hampa, lin, kapok (bomullsträd) och sojaböna.
Bild 3: olika former av silke/biprodukter av silkestillverkning.
Bild 4: lockar från Angoraget (mohair), ull från Bluefaced Leicester får och ull från alpacka.

20150309-012937.jpg

Zed är även duktig på att färga och skickade bland annat med färgade lockar från Bluefaced Leicester respektive Wensleydale (översta bilderna), samt färgat silke (”silk throwsters waste”) och fibrer av mjölkprotein (nedersta bilderna).

20150309-013633.jpg

Jag har tidigare hållit mig till naturmaterial, men det går givetvis även att tova fast fibrer, trådar och tyger av syntet. Syntetfibrerna har i sig själva ingen tovningsförmåga, men fastnar i ullen när den tovas och kan ge en effektfull glans och kontrast. Nedan ett urval av väldigt färgstarka och glänsande syntettrådar och -fibrer. Den längst ner till höger kallas ”trilobal nylon”, vilken innebär att nylonfibern har tre sidor (vilket tydligen silke också har), och det är just det som ger lystern.

20150309-014634.jpg

Paketet innehöll också en härlig blandning av tyger i olika färger och material, som siden, bomull, syntet och organza. Så länge tyget är tunt och relativt glest vävt, så kan ullfibrerna leta sig igenom och tovas fast i tyget (så kallad nunotovning). Och på bilden längst upp till höger är det fransiga syntetgarner i olika färger.

20150309-020427.jpg

Ja, nu har jag material att leka med under ett bra tag framöver. En helt ny värld av möjligheter har öppnat sig. 🙂


IN ENGLISH

An exchange of materials for felting

Last week, a really fun package arrived by post – a huge bag full of goodies for felting! I have made new friends, across the world, through the forum at The Felting and Fiber Studio. It really is inspiring to see what other create. While they seem to admire the raw locks from Swedish sheep breeds that I have access to, I have been fascinated by the variety of other fibres and colourful creations made with wool and various fabrics. As a result, Zed (who lives in England) and I decided to do a fibre/fabric swap. I sent a box of raw locks – and in return I received an increadible package full of various fibres, wool, fabric and yarn.

Gorgeous blended batts, different types of wool, various fibres that have been hand-dyed, and a huge variety of both natural and synthetic fabrics, fibres and yarn. The package included a very large selection of fibres, other than wool, of which most were new to me. Bambu top, banana fibre, Egyptian cotton top, milk protein, ingeo (corn), viscose top, hemp, flax, kapok, soy staple, and various types of silk/silk byproducts.

A whole new world of possibilities – and a colourful one too! 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Tyg, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ett utbyte av material till tovning

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful bag of goodies! I can’t wait to see how you use them.

 2. zedster66 skriver:

  I hope you have fun with them, Zara 🙂 My box of locks was absolutely gorgeous!

 3. csmose skriver:

  Vilken skatt, du har fått i bytte. Hörs att Zed också blev nöjd. Så trevligt med nya kontakter bland fibertokige 🙂

  • zararooke skriver:

   Ja, det var verkligen en stor hög inspiration jag fick. Så roligt med utbyte av både ideer och material med andra. Det sätter fart på kreativiteten. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s