Fredriks tofflor


En del projekt tar längre tid än andra. Det kommer annat i vägen, eller det blev inte riktigt som man tänkt sig, och så blir det liggande, undanstoppat någonstans. Jag har massor av såna halvfärdiga projekt. Men så plötsligt kan man komma på att det kanske är dags att slutföra det. Så var det med sambons tofflor.

Det är över ett år sedan jag tovade de här tofflorna. Men jag hittade bilderna och tänkte att det kunde vara värt att skriva ett inlägg om dem ändå, eftersom jag använde en annan mall än för andra tofflor som jag skrivit om tidigare. Och för att vi generellt sett är dåliga på att dela med oss av sånt som kanske inte alltid går som planerat. IMG_9916

Eftersom tofflorna var tänkta som en julklapp (inte förra julen, utan året dessförinnan), påbörjade jag valkningen, och därmed krympningen och formgivningen, på ett par stövlar. Och det var i det här skedet som jag insåg att jag nog använt lite för många lager ull. Sambon fick ett par tofflor som var något överdimensionerade. De gick under namnet Big Foots tofflor och jag tvivlade starkt på att det skulle gå att krympa dem så mycket mer i storlek. IMG_9917

Tofflorna stoppades undan någonstans och glömdes bort. Men så för någon månad sedan kom sambon ihåg sina tofflor och vi beslöt oss för att ge dem ett försök. Och minsann, det gick ju att krympa dem lite till. Ull är verkligen ett förlåtande material. Och nu när de passade i storlek var jag ju tvungen att slutföra dem med någon slags dekor. Det blev ett älghuvud och ett älgspår, nåltovat av garn. På tidigare tofflor har jag strukit på flytande latex på undersidan som halkskydd. Men min flaska med latex hade torkat ihop för länge sedan. Så den här gången provar jag med några snirklar pop-up liner. Det är nog inte lika slitstarkt, men det går ju att lägga på mer när det behövs.  

Ja, då har sambon äntligen fått ett par tofflor, av slitstark svensk lantraskorsningsull. Och då påpekar äldsta dottern att hon har vuxit ur sina tovade tofflor. Så det är bara att sätta igång igen. Som tovare får man väl inte ha toffellösa familjemedlemmar, eller hur…?! 😉


IN ENGLISH 

Fredrik’s slippers

Som projects take a long time. Not necessarily because they need to, but because something else gets in the way, or beacause it doesn’t turn out as planned, and gets put away and forgotten. This was the case with a pair of slippers I felted for my partner. I felted these over a year ago, but realized that I had used a bit to much wool which made them really difficult to full down to the right size. They went under the name Big Foot’s slippers, and got stowed away somewhere, forgotten until recently. I decided to give them one last go, and actually managed to shrink them a bit more. Wool really is a very forgiving material to work with. 

At last, this project can be crossed from my list. My partner finally has a pair of slippers, just when my eldest daughter announced that she has outgrown hers. So I guess I will have to felt her another pair then. As a felter, you really can’t have family members lacking slippers, can you…?! 😉

Detta inlägg publicerades i Tova och märktes , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fredriks tofflor

 1. Åsa H. skriver:

  Jag är så fascinerad över att du hinner sååå otroligt mycket OCH dessutom hinner göra blogginlägg om det du gör! Du är en sann inspiration!!! 🙂

 2. Erik Åkerlund skriver:

  Läckert. Va kostar ett par?

  • zararooke skriver:

   Jag tror att du missade den lilla detaljen om att det tog mig mer än ett år att få klart de här Erik. 😉 Men om jag någon gång börjar tova tofflor till försäljning så lovar jag att höra av mig.

 3. Barbro skriver:

  Vad har du använt som mall till Eriks tofflor?

 4. Barbro skriver:

  Otroligt fina. Men hur har du gjort mallen?

  • zararooke skriver:

   Tack! 🙂
   Mallen påminner om två stövlar som ligger på sidan med skaftöppningarna mot varandra. Jag utgick från en ungefärlig fotstorlek och önskad höjd på ”skaft”, och la sedan på ungefär 50% i storlek (krympmån) när jag ritade upp den. Hur mycket det krymper beror på mängd och typ av ull och hur hårt man valkar.
   Själva mallen gjorde jag i det här fallet av en bit kraftig kartong. Annars använder jag gärna golvunderläggsmaterial till mallar som jag vill ha kvar och kanske använda flera gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s