Julmarknad på Jamtli 2015


Under den gångna helgen (fre-sön) hade jag tillsammans med två vänner ett stånd på Jamtlis julmarknad i Östersund. En hade stickat sockar och mössor, en hade bränt vackra mönster i skärbräden och stekspadar av trä, och jag hade förstås tovat. Utöver det sålde vi även några lammfällar åt min granne.


Det här var första gången jag stod som utställare på en marknad och det var riktigt roligt. Alla var så glada och trevliga, både besökarna och de andra utställarna, och många stannade och pratade ett tag. Vi sålde dessutom mer än förväntat och mina tovade ripor sålde slut redan på lördagen.


Jamtliområdet är ett friluftsmuseum, så marknaden hålls i historiska miljöer och alla utställare ombeds klä sig tidsenligt (tidigt 1900-tal). Marknaden fokuserar på lokalt producerad mat, slöjd och konsthantverk, och känslan av en riktig gammeldags julmarknad förstärks av forbönderna som grillar kolbullar och kör häst och vagn. Julmarknaden hade över 200 utställare och drog mer än 20 000 besökare.

Vi placerades i en timrad lada och stod bredvid den mycket trevliga och hjälpsamma marknadsveteranen Anna Wall. Hon syr diverse figurer, stickar mössor och virkar cykelsadlar, och stod nu på samma ställe för 19:e året i rad. Eller ja, nästan, något år hade hon stått en decimeter längre till vänster, eller om det var till höger, i sitt hörn av ladan.


Vi var 10 utställare i ladan, så här fanns även goda ostar (Fäbodprodukter), vackra inramade nostalgibilder och fällar av Åsenfår (Svedje Ramverkstad),  otroligt fina täljda trähästar och andra träprodukter (Jamtländaren), vackra inredningsdetaljer och smycken av luffarslöjd (Krokpärla Luffarslöjd), fina nåltovade figurer (TovaDani), goda havtornsprodukter (JämtTinas Havtorn), gosiga och varma vadmalshandskar och fällar av Jämtlandsfår mm (Eva Aspnes Design) och fina hemvävda trasmattor och stickat (Sonja Tapper). Vilken underbar blandning av hantverk och mathantverk – och det var bara i ”vår” lada! För att höja julstämningen ytterligare fick vi dessutom besök av några musiker som drog några låtar.

Det här gav mersmak, så jag hoppas att vi kan stå på samma ställe igen nästa år. Eller ja, kanske någon decimeter till höger eller vänster då. 😉


IN ENGLISH

Christmas Fair att Jamtli 2015

During the weekend (Fri-Sun), two friends and I had a joint stand at a Christmas fair. One friend had knitted socks and hats, the other had burnt beautiful patterns into wooden cutting boards and kitchen utensils, and I had (of course) felted items. In addition, we also sold a couple of sheep pelts on behalf of my neighbour.

This is a large annual Christmas fair that is held in and among the historical buildings at Jamtli, which is an outdoor museum, and all vendours are asked to dress accordingly. The market is limited to locally produced food and genuine handicraft, and the historical atmosphere is completed with Christmas carols and horse sleigh rides. There were over 200 vendours at the fair and it attracted over 20 000 visitors.

The photos above are only from the wooden barn where we were placed, together with 9 other vendours. They were selling delicious and locally produced cheeses and sea buckthorn products, beautiful carved wooden horses, wire art and jewelery, needle-felted figures , warm gloves sewn from felt, sheep pelts, hand-woven rugs, sewn figures, and various knitted items. Such a wonderful mixture of crafts and local produce and that was just in ”our” barn! To raise the Christmas spirit further, we were also visited by a couple of musicians who performed for us.

This was the first time I stood as a vendour at a market, and it really was good fun. Everyone was so happy and pleasant, both visitors/customers and other vendors, and many stopped and talked for a while. We also sold more than expected and my felted ptarmigans sold out already on the second day. We have already started talking about doing this again next year. 😉

 

Detta inlägg publicerades i Jul, Tova och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Julmarknad på Jamtli 2015

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Wonderful display. I’m so happy you had a good experience and sold many items. It sounds like it will be a good tradition.

    • zararooke skriver:

      Thanks Marilyn! Beforehand, I was a bit worried that we would not have all that many items to display, but it ended up being quite a full stand. It really was a very enjoyable experience. So I would like to do this again next year.

  2. Pingback: Förberedelser inför julmarknad | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s