Tovade element: jord och vatten


Jag fick nyligen ett paket fyllt med ljuvliga fibrer, färgade i regnbågens alla färger, från min vän Zed i England. På bilderna nedan ser ni exempel på fibrer av ros (flera färger), silke (blå), bambu (grön-gul),  soja (orange), kapok (grå), viskos (lila) och egyptisk bomull (rosa). Zed har skrivit en guide om hur man kan använda olika typer av fibrer i våttovning, som jag varmt kan rekommendera för den riktigt fibernördiga tovaren, och säljer ibland paket med olika färgade fibrer via Etsy. Den stora frågan nu var vad jag kunde hitta på att tova där jag kunde testa denna bredd av fibrer och färger. Det blåa fick mig att tänka på vatten, det gröna på mossa… Ja, varför inte en tolkning av de fyra elementen – Jord, Vatten, Luft och Eld – gärna i varsin del av färgskalan? Det kändes som en kul utmaning, med stora frihetsgrader och många möjligheter.

Först ut blev Jord.  Brun och grön ull, massor med olika fibrer (viskos, silke, bambu, soja och nylon) i olika nyanser av brunt, gult och grönt, och några tygbitar. Min 7-åring insisterade på behovet av att ha med blommor, så det fick bli ett småblommigt sidentyg i ena hörnet. När det tovade stycket börjat hålla ihop knöt jag in små bollar av ull och sydde några stygn för att skapa rynkor. Sedan fortsatte jag att tova och valka alltihop.

Sedan fortsatte jag med Vatten. Här tänkte jag mig vågor som sköljer in på en strand. Vit, beige och flera nyanser av blå ull. Lite tyg och olika fibrer (bomull, silke, soja, viskos och mjölkprotein) och lockar i vitt och olika nyanser av blått. Det var så vackert när allt var utlagt, så det kändes nästan synd att tova ihop det, samtidigt som det var spännande att se vad det skulle bli av det hela.

Ja, så långt kom jag förra helgen, och hade givetvis stora planer på att fortsätta med Luft och Eld nu i helgen. Men sedan bröt jag handleden! Som tur var min vänstra och inte min högra (då jag är högerhänt), men det blir onekligen svårt att tova ett tag framöver med gips på ena armen i 5-6 veckor… Hursomhelst så ville jag ju ändå åtminstone få klart de här två styckena. Med den gipsade vänsterarmen som dödvikt kunde jag hålla fast det tovade stycket och nåltova fast lite rynkor och lockar. Givetvis i sällskap av min sällskapliga och ullälskande katt (som oftast är mest i vägen).

När det kom till Vatten fick jag ta till klädnypor för att göra ”vågor” i havet som jag nåltovade och sydde på plats.  Och sedan lyckades jag sy fast några snäckor och en bit korall på stranden, med en hand och begränsad styrhjälp av den andra handen.

Nu får min värkande vänstra handled vila ett tag i högläge, medan jag skriver detta med enbart höger hand på paddan. För jag ville ju gärna visa upp resultatet också. Så här blev till slut min tolkning av elementet Jord. Brunt och grönt, ”mossiga stenar”, och lite blommor och färgprakt i ena hörnet. Ett experiment med olika material och fibrer och ytstruktur.

Och så här blev elementet Vatten. Jag tycker nästan att jag hör vågskvalp och snäckorna gav det hela en extra dimension.

Då återstår Luft och Eld… Men nu ser det ju onekligen ut som att jag har ett tag på mig att fundera ut hur jag ska ta mig an det.


IN ENGLISH 

Felted elements: Earth and Water

Last week I received a package full of gorgeous, dyed fibres, from my friend Zed in England. In the first batch of photos you can see examples of fibres from rose (various colours), silk (blue), bamboo (green-yellow), soy (orange), kapok (grey), viscose (purple) and Egyptian cotton (pink). Zed has also written an excellent guide on how to use embellishment fibres in wet-felting, and occasionally sells packs of different dyed fibres via Etsy. The big question now was what I could felt, which would allow me to experiment with this array of different fibers and colours. The blue got me thinking about water, the green looked like mosses… So, why not an interpretation of the four elements – Earth, Water, Air and Fire – preferably each one from a separate part of the colour scale? It felt like a fun challenge, with large degrees of freedom and many possibilities.

I started with Earth. Brown and green wool, lots of different fibers (viscose, silk, bamboo, soy, and nylon) in various shades of brown, yellow and green, and a few pieces of fabric. My 7-year-old insisted on the need to include flowers, so we added a piece of silk fabric with flowers in one corner. When the piece had started to felt together I tied in small balls of wool and sewed a few stitches to create wrinkles. Then I continued to felt and full the whole thing.

Then I continued with Water. Here I was thinking of waves washing up on a beach. White, beige and several shades of blue wool. A little fabric and different fibers (cotton, silk, soy, viscose, and milk protein), and locks in white and shades of blue. It looked so pretty when everything was laid out, so it almost felt a shame to felt it all together, but it was also exciting to see what would become of it all.

That’s as far as got last weekend, and I obviously had grand plans on continuing with Air and Fire this weekend. But then I went and broke my wrist. Lycklig my left, and not my right (I am right-handed), but having an arm in a cast for 5-6 weeks will certainly make felting difficult… Nevertheless, I really wanted to finish at least these two pieces. And using my left arm as sort of dead weight, I managed to hold down the Earth-piece so that I could finish it up with some needle felting and addition of locks, in the company of my sympathetic and wool-loving cat (who, as usual, was mostly in the way…). For the Water-piece, I ended up resorting to clothespins to pinch the felt together, to be able to needle-felt and stitch some ”waves” in the felt. I also managed to sew on some shells and a piece of coral, with one hand and limited support from the other hand.

Now I’m letting my, rather painful, left wrist rest for a while, in an elevated position, while I write this using only my right hand on my iPad. Obviously, I wanted to share the results too. So, above you can see my felted interpretation of the element Earth. Brown and green, ”mossy stones”, and some flowers and hint of more colours in one corner. An experiment with various materials and fibers, and surface structure. And the last batch of photos is my interpretation of the element Water. I almost think I can hear the sound of waves, and the shells really gave it all an extra dimension.

That leaves Air and Fire … But at present it undeniably looks like I may have some time to to figure out how to go about that.

Detta inlägg publicerades i Tova och märktes , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Tovade element: jord och vatten

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Such luscious colors and textures! You are certainly creative in your felting attempts. I think your wrist deserves a little break. :-). I look forward to fire and air! Have fun!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! The doctor did say that’s it’s good to try to move my fingers as much as possible to avoid stiffness. Not sure if that included stitching and felting… But that’s far more fun than the exercises I have been ordered to do every hour (!). 😉

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    I had a joint replacement many years ago and had a cast and remember those exercises. Felting would be good exercise and soothes the soul. 🙂 Any excuse will do.

 2. zedster66 skriver:

  I LOVE them both! Those blues are just gorgeous and all the textures are amazing! 🙂 We might have to steal your theme for next years’ Challenge themes 😉

 3. itfryskeskiepke skriver:

  Hi Zara, how did you break your arm? I wish you a quick recovery ! But you made again lovely things !! The colors are wonderful and i like the theme. I will take a look at the FSS forum now.

 4. Lyn skriver:

  I wish your arm a speedy recovery! I like your two pieces very much and I’m looking forward to seeing the other two.

 5. Pingback: Not Quite What I Planned | feltingandfiberstudio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s