En nåltovad järv


Efter ugglorna gav jag mig på en betydligt svårare utmaning – att tova en järv. Jag började med en skiss för att ha något att gå efter. Sedan gjorde jag en armering av ståltråd till benen, där öglor av ståltråd fick sticka ut genom ullen som klor. En järv måste ju ha klor, eller hur?! Och det här var den enklaste lösningen jag kunde komma på till en så liten figur.

Som utgångspunkt för kroppen och huvudet tovade jag tre bollar av ull. Sedan var det bara att fortsätta att bygga på med ull, och lägga till benen och en svans. I det här stadiet såg skapelsen mest ut som en långbent råtta. Jag undrar hur en riktig järv skulle se ut utan päls…? 

Slutligen var det dags för pälsen, vilket jag räknade med skulle dölja de värsta anatomiska felaktigheterna. Till det använde jag ull från Värmlandsfår och Härjedalsfår i olika bruna nyanser. Och till slut växte det fram en mer järvliknande varelse. 

Huvudet kunde ha varit större, men det var kul att testa att tova päls och bakifrån ser det ju nästan ut som järv. Visst ser ni rådjuret i bakgrunden på bilden nedan? Han blev inte särskilt orolig, men nu var det ju också en mycket liten järv han fick syn på. 😉 


IN ENGLISH 

A needle felted wolverine 

After the owls, I decided to try something much more challenging – to felt a wolverine. I started with a sketch to have something to follow.  Then I made wire armatures for the legs, where I let loops of wire stick out of the wool to look like claws. A wolverine just has to have claws, and this was the easiest solution I could think of for such a small figure.

I felted three balls of wool to use as a base for the head and body. Then it was just a matter of adding more wool, and the legs and a tail, until it had the shape of… Well, to be honest, it looked mostly like a long-legged rat at this stage. I wonder what a real wolverine would look like without fur…?

Finally, I added fur, which I was counting on would hide at least some of the anatomical faults. And, eventually, it did turn into something resembling a wolverine. The head could have been larger, but it was fun to have a go at felting long fur, and it doesn’t look too far from a wolverine from behind. See the roe deer in the background in the photo. He didn’t look too worried, but then it’s only a very small wolverine. 😉

Detta inlägg publicerades i Tova, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till En nåltovad järv

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Awesome job! I really thought when I saw the last pic on FB before reading the blog you were posting a pic you had taken of a real wolverine! Great idea to use wire for the claws. I can’t wait to see what you do next!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I happened to have just the right fleeces for wolverine fur. That and the right camera angle helps a lot. 😉 It was fun to do a little needle-felting, but now that my wrist is gradually getting better, I’m hoping to get back to wet-felting again. 🙂

 2. benseonline skriver:

  Helt fantastisk verklighetstrogen, Tuullikki! Mycket imponerande. Jag hittar inte till de fem stjärnor, men när gör det, ska jag sätta alla. Kram, Benedicte

 3. benseonline skriver:

  Ja med det är ju bara att man tryckerpå nummer fem 🙂

 4. Irene Holmgren skriver:

  Du är helt otrolig! Fortsätt att skapa med detta härliga material!

 5. zararooke skriver:

  Tack Irene! Det är ju ett otroligt härligt material! 🙂

 6. zedster66 skriver:

  I thought the same as Marilyn, I thought the photos were the inspiration! Brilliant 🙂

  • zararooke skriver:

   Thanks Zed! 🙂 It also helps to have the perfect pile of snow to perch it on for a photo shoot, with a forest and a roe deer in the background. 😉

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    I hope so, too. The fleece I have being cleaned would probably be perfect, too.

   • zararooke skriver:

    Marilyn – I assume you are hoping to get back to felting, and not longing for a pile of snow (I think you comment jumped to another thread). 😉 Is it a fleece from your sister’s sheep you have been preparing?

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Unfortunately, I won’t be doing any big wet felting projects for a while. And no I’m not longing for snow, I just want normal spring weather. It’s cold here again, not cold enough for snow thank goodness. The fleece is still at the mill and won’t be ready until next month sometime. Yes, it’s one of my sisters sheep. There is no way with my back problems that I could clean it which is why it’s at the mill being cleaned. I think she may have another for me which will also go to the mill when I get it. That one I’ll have made into roving.

    I may try your needle felted owl. Right now I’m just practicing crochet to stay busy. I miss playing in the water though. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s