Tallkottar och papier-maché


Vårt påsklov infaller veckan efter påsk och då vill man hitta på något annat än att måla fler ägg och tillverka kycklingar och påskharar. Kallt och blåsigt var det också, med inslag av snö. I väntan på våren satte vi oss i växthuset och gjorde blommor av tallkottar. Jag knipsade av toppen på kottarna och sedan fick barnen måla så många de hade lust med.

I väntan på riktiga vårblommor blev det en krans med färgglada blommor på ytterdörren.

En annan kylig dag beslöt vi oss för att göra något med papier-maché. Vi använde gamla glödlampor, flaskor och frigolitkulor/ägg som grund…

… och byggde vidare med en massa av tidningspapper, vatten och lite trälim, eller pappersremsor doppade i vatten och lim. 

Med lite färg och ögon kom skapelserna till liv. Det blev två katter, en drake, en fjäril, en pärlhöna och en liten fluga.  Det sistnämnda var 7-åringens påfund. Hon envisades med att flugor är ett säkert vårtecken, och därför lämpliga att avbildas när man längtar efter våren… Jo, våren är väl mer än bara vårblommor. 😉

Det var riktigt kul att utgå från en liten flaska och se om det gick att förvandla till något helt annat. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser. Barn har gott om fantasi och barn i behov av sysselsättning är dessutom  en utomordentligt bra ursäkt för att man själv ska få sitta och kladda med papier-maché en hel dag. 🙂


IN ENGLISH 

Pine cones and papier mâché 

The girls’ Easter holidays are the week after Easter, by which time crafts focused on eggs, chickens and Easter bunnies feel slightly out-of-date. In addition, it was cold and windy, with occasional snowfall. Longing for spring, we sat in the greenhouse and made flowers out of pine cones. I just removed the top of the cones and then the girls painted them. In the absence of real spring flowers, we at least have a wreath with colourful flowers on our front door.

On another chilly day, we decided to make something with papier mâché. We used old light bulbs, bottles and styrofoam shapes as a base, and covered them with papier mâché. Some paint and eyes really brought the figures to life. We ended up with two cats, a dragon, a butterfly, a Guinea fowl and a fly. The latter was my 7-year-old’s idea. She insisted that flies are a sure sign of spring, and therefore an appropriate object to create when you long for spring… Well, yes, I guess spring can be more than just pretty flowers. 😉

In any case, it was fun to start from a small bottle and see if it could turn into something completely different. As always, it’s only our imagination that sets limits. Children have a lot of imagination, and children in need of something to do are also an excellent excuse for oneself to play around with papier mâché for a whole day. 🙂

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, småpyssel, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tallkottar och papier-maché

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  What a great way to bring spring to life in spite of cold wet weather! I love all the figurines and the wreath. We’re still chilly here, but at least the flowers have started to come up.

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn. We are still getting occasional snowfall here, which is rather depressing in May. Wouldn’t mind some warmer weather soon!

 2. itfryskeskiepke skriver:

  Wonderful Zara, i envy you with your creative daughters !!

 3. Lyn skriver:

  Wonderful papier mache creatures! I would never have thought to use the top of pine cones, painted, to make flowers -brilliant idea.

 4. Veronica Tiliander skriver:

  Så fina pyssel ni gjorde! Tänker visa mina barn de fina sakerna ni gjort.
  Vi pysslar en del med papermache, men barnen behöver inspiration 😊
  Jag undrar vilket lack ni använder på alstren?
  Mvh
  Veronica

  • zararooke skriver:

   Tack! Kul att höra att vi kan bidra med lite inspiration. ☺️ Vi använde nog inget lack på dessa alster. Använde trälim till papier-machen, och bara målat med vattenlöslig hobby färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s