En grå väst av Finull och Jämtlandsull / A grey vest from Swedish wool


Det finns något särdeles tillfredsställande i att kunna utgå från nyklippt ull när man planerar ett projekt. Då kan man lättare avgöra vad just den här ullen har för egenskaper och vad den kan passa till. Sedan följer rensning, tvätt, torkning, tesning och kardning innan man kan börja tova. Men ibland är det värt besväret. I det här fallet gällde det mörk ljuvligt finfibrig Jämtlandsull från Anna Hedendal och vit finlockig och mjuk finull från Titti Strömne (Glada fåret). Dessa blandade jag och kardade ihop med lite glansiga bambufibrer till mjuka gråa kardflor med lite liv och lyster.

There is something especially satisfying about being able to start from newly sheared fleece when planning a project. It makes it easier to determine the fleece´s characteristics and what it could be used for. Then follows sorting, washing, drying, teasing and carding before you can start felting. But sometimes it’s worth the extra effort. In this case, it concerned a dark and delicate fine-fiber fleece from Jämtland sheep, and a white and soft fleece with very small locks from Finull sheep, both bought directly from the sheep owners. I mixed these two and carded them together with some shiny bamboo fibers to make soft, grey batts with life and luster.

I inlägget om min färgstarka ryska väst skrev jag att jag gärna kunde tänka mig en grå väst med bara en vit ros på ryggen. Och det var just det jag använde dessa gråa kardflor till. Jag justerade mönstret lite, och använde gasväv av bomull som grund på denna, men annars är västarna rätt lika. Förutom i färgen förstås.

In the post about my colorful Russian vest, I wrote that I wouldn´t mind a grey vest with just a white rose on the back. And that was exactly what I used these grey batts for. I adjusted the pattern a little, and used cotton gauze as a base for the vest, but otherwise the vests are very similar. Except in color of course.

Slutformning/krympning gjorde jag på en justerbar provdocka med lite mer former än min andra provdocka.

I finished the final shaping /shrinking on an adjustable mannequin, with a little more curves than my other one.  

 

 

 

Den här gråa västen har jag faktiskt använt själv några gånger. Den färgglada har jag sålt till någon den passade perfekt på, som också använder den. Det känns ju bra när något man lagt så mycket tid på att tillverka även kommer till användning.

I have actually worn this grey vest a couple of times. And I have sold the colorful one to someone it fitted perfectly, who also wears it. It´s always nice when something you put so much time into making also gets used in the end.

Annons
Detta inlägg publicerades i Textil, Tova, Ull och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En grå väst av Finull och Jämtlandsull / A grey vest from Swedish wool

  1. Gorgeous Zara! A lot of work, but well worth it.

  2. annielynrosie skriver:

    It’s beautiful Zara. What a lot of work but you must feel very happy with your achievement!

  3. wiberg2006 skriver:

    You do such lovely work. I have enjoyed reading your posts. Thank you for the English translation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s