Vävning och virkning med T-shirt garn


I början av sommaren råkade jag hitta en vävram på loppis för ynka 25kr. En sådan behöver vi nog denna regniga och kalla sommar, tänkte jag (några dagar innan den varmaste sommaren i mannaminne slagit till). Varpgarn hade de också, så det var ju bara att slå till. Jag hade faktiskt funderat på att göra någon liknande konstruktion genom att slå ner rader med spikar i en stor tavelram. Men för 25kr slapp jag nu det.

20140813-000612.jpg

Barnen var genast med på noterna när jag kom hem med den och vi rotade fram lite ”garn” vi gjort genom att skära remsor från gamla T-shirts. En bra beskrivning för man gör det enkelt finns här. Sedan turades vi om med att peta garnet över och under trådarna och använde en gaffel för att trycka ihop väven. Det här var något som passade både 9-åringen och 5-åringen. Bara det är ju värt 25kr och några gamla T-shirts!

20140813-001057.jpg

Vävramen begränsar storleken på det man kan väva, men det blev en liten badrumsmatta. Så där lagom att stå på när man kliver ur badkaret. Och barnen är riktigt stolta över att ha vävt den.

20140813-001415.jpg

Men mer än så hann vi inte väva – det blev ju sommar på riktigt sen. Däremot blev det några bilresor då jag ryckte med mig några T-shirts och passade på att utnyttja tiden med att klippa mer garn och virka. T-shirt garn fungerar utmärkt till mormorsrutor. Fast det behövs nog några fler bilresor innan jag fått ihop ett gäng som kan sys ihop till… ja, varför inte en till matta?

20140813-002515.jpg


IN ENGLISH

Weaving and crochet with T-shirt yarn

I stumbled upon a weaving frame for next to nothing at a second-hand store. A similar constitution can easily be made from a frame and small nails. Together with my children, I weaved a small mat with yarn made from old T-shirts. A good description of how to cut T-shirt yarn is available here.

During car travels this summer, I also used the time to cut more yarn and crochet. It works really well for granny squares. Although, I need a couple of more car rides before I can assemble the squares into something, such as another mat.

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Textil och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vävning och virkning med T-shirt garn

 1. MW skriver:

  Hej! Vilken fin matta! Och även mattan av mormorsrutor kommer att bli jättefin när den är klar 😉
  Tanken slog mig att jag nog skulle klara av att virka en slät rund badrumsmatta (runt-runt-runt i ett stycke och massor av varv) av gamla t-shirts/toppar som vi har hemma (i massor). Men min produktionstakt är väldigt låg, så jag ska nog avvakta ett tag. Kram på dig!

  • zararooke skriver:

   Man kan också virka flera mindre runda, i olika färger, och sedan sy ihop dem. Kan kännas som ett enklare projekt om man bara hinner virka lite då och då. Eller så använder man dem som grytunderlägg (om man inte hinner få ihop nog många till en matta). Jag har också gjort långa flätor av T-shirt garn som jag någon vacker dag ska sy ihop till en matta. Här finns oavslutade projekt i mängder… Kram till dig också!

 2. Pingback: Gamla kläder och nya käpphästar | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s