Lurviga väskor och små monster


Mot slutet av sommaren fick vi besök av min kusin med familj. Barnen fann varandra snabbt och hittade på egna lekar och pyssel, karlarna fick ta ansvar för maten och min kusin och jag passade på att tova varsin lurvig väska.

Vi började med varsin bit linnetyg som vi täckte med ett tunt lager kardad ull. Ovanpå det la vi ut lite blandade råa (otvättade) lockar och nåltovade lite här och där för att hjälpa fibrerna att hitta igenom tyget.

20140818-224958.jpg

Sedan började det regna… Men våttovning är ju trots allt en rätt blöt sysselsättning, så vi drog på oss regnjackor och hattar och fortsatte. Nästa steg var då blötläggning och bearbetning med varmt vatten och såpa. Och om om man står utomhus i regnet så får man skvätta så mycket man vill.

20140818-225745.jpg

För att påskynda torkningen slängde vi in våra alster i torktumlaren på luftningsprogrammet ett tag. Då drog de ihop sig lite till och sent på kvällen kunde vi sy ihop våra fuktiga, tovade stycken till väskor. Varsin knapp fick de också och en ögla att dra runt knappen. Min kusins väska blev precis lagom för att rymma en iPad. Min blev något mindre och jag kommer nog sy fast någon slags axelrem. Men så här långt kom vi på en dag (med vissa avbrott).

20140818-230840.jpg

Ett av dessa avbrott var när barnen (fyra flickor mellan 5 och 9 år) också ville tova något. De fick varsin styrolitboll som de fick linda in i ull och garn och stoppa ner i en strumpbyxa. Sedan fick de våttova i handfatet med varmt vatten och tvål.

20140818-231110.jpg

Även dessa fick åka runt i torktumlaren för att påskynda torkningen (barn är ännu otåligare än sina mödrar) och sedan hjälpte vi dem att nåltova fast färgade lockar som hår och sy fast knappar till en- eller tvåögda monster.

20140818-231319.jpg

Resultatet blev några söta monster på grillpinnar att sticka ner i blomkrukan.

20140818-231514.jpg

Om inte annat så fick släktingarna prova på att tova och fick med sig något hem som minne av sitt besök hos oss. Och min kusin och jag har bestämt att det här ska bli en ny tradition – när vi ses så ska vi skapa något. Det är ju ett väldigt trevlig sätt att umgås på.


IN ENGLISH

Woolly bags and little monsters

My cousin with family came to visit and we used the time to felt a bag each. We started with a piece of linnen fabric that we covered with a thin layer of carded wool. On top of that we layed out raw (unwashed) locks and did a bit of needle felting to help the fibers find their way through the fabric. After that it started raining, but wet-felting is pretty wet business anyway. So we pulled on rainjackets and hats and continued, wetting down and working the wool with warm water and soap. And standing outdoors you can splash around as much as you like. To speed up drying we ran them in the tumbledryer for a while (on the airing program). They shrunk a bit more from that, but it allowed us to sew together our damp pieces into bags late the same evening. We also added buttons and a piece of string to fasten the button. My cousins bag is just the right size for an iPad. Mine is slightly smaller and I plan to add a shoulder strap. But this was as far as we got in one day (with some distractions).

One of the distractions was the kids (four girls between 5 and 9 years old) that also wanted to felt. So I gave them a ball each to cover with wool and yarn and put in a nylon stocking. Then they wet-felted their balls in the washing basin, with warm water and soap. After a turn in the tumbledryer we helped them to needle-felt on coloured locks as hair and stitched on bottons to make one- or two-eyed monsters.

If nothing else, our relatives got to try felting and had something to take home to remind them of their visit. And my cousin and I have decided to make this a tradition – to create something together each time we meet. It really is a nice way to spend time together.

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lurviga väskor och små monster

  1. luvswool skriver:

    What a nice gift to teach your relatives felting! Love how those bags turned out.

    • zararooke skriver:

      Thanks! 🙂 They look a bit wild, but that’s part of their charm. My cousin says she actually uses hers as an iPad cover. We really had a very nice day – felting, talking and catching up.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s