Pumpor, muffins och färgglada dödskallar


20141030-000536.jpgMitt i höstmörkret kan man behöva liva upp tillvaron med lite orange färg och läskigheter. Om man dessutom har odlat egna pumpor måste man ju göra något med dem. Och barnen tycker att Halloween är en utmärkt ursäkt för att pyssla. Så med två dagar kvar till Halloween och två höstlovslediga barn (5 och 9 år) ägnade jag en heldag åt Halloweenpyssel med barnen.

Allhelgona, All Saints’ Day, Halloween. I Mexico och andra delar av Sydamerika firar man Dia de Muertos (De dödas dag). Inspirerade av det sistnämnda började vi dagen med att tillverka dödskallar av papperstallrikar som vi smyckade med tuschpennor och glitterlim.

20141030-001525.jpg

Det var så roligt att det blev en hel vägg full med färgglada dödskallar.
image

Efter lunch var det dags att karva pumpor. Jag begränsade mig till en planta i år – men den producerade ju ett antal pumpor eftersom jag aldrig kom mig för att beskära den. Vi har sparat de 7 största men kommer knappast orka karva allihop. Det som tar tid är att gröpa ur fruktköttet. Troligen finns mycket bättre redskap till detta än en matsked, men proffsigare än så är inte vi. Nåväl, det blev en traditionell pumpa (ögon-näsa-mun) och sedan gjorde vi kattöron av kartong och ritade på en annan (se sista bilden). En del av det urgröpta fruktköttet använde vi i muffins (resten samt kärnorna gav vi till hönsen, som kacklade av glädje). Jag tog ett recept för morotskaka, bytte ut morötterna mot pumpa och smaksatte med kanel, kardemumma och kryddpeppar. Det blev väldigt saftigt och gott.

20141030-002555.jpg

Givetvis skulle alla muffins dekoreras. Jag ställde fram smält choklad, glasyr på tub (som är barnvänligare att hantera än egengjord i spritspåse), chokladströssel, smarties, Oreokex och lakritsremmar och gav barnen fria händer. Och ingen muffins blev den andra lik. De tyckte det var så roligt att de fortsatte och dekorerade de kvarvarande kexen.

20141030-004407.jpg

Döttrarna somnade trötta och lyckliga efter allt skapande. Jag är helt slut. Men vilken lyx det är att få ägna en hel dag åt sånt här med sina barn. Jag kommer också somna lycklig. Ett lysande ansikte och en katt står på bron. Det återstår att se vad vi gör med de återstående pumporna.

20141030-005323.jpg


IN ENGLISH
Pumpkins, Cup cakes and Colorful skulls

All Saints’ Day in Sweden traditionally means lighting candles at graves and is not especially festive. But in the midst of autumn darkness other traditions, such as Halloween and bright orange pumpkins, are gaining ground. The above is from a full day I spent with my children (5 and 9 years old) making Day of the Dead skulls from paperplates, carving pumpkins and making cup cakes with pumpkin. An exhausting but really fun day.

Detta inlägg publicerades i Ätbart, småpyssel och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pumpor, muffins och färgglada dödskallar

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    It sounds like a great way to spend a dark day and make such yummy treats to share!

  2. Lisa skriver:

    Vilken fin blogg du har! Verkligen, superduperfin! 🙂 Blir så inspirerad av att bara göra någonting fint nu, men jag känner mig lite för lat för att komma igång.. hehe. Men roligt att du har ett sådant driv att göra fina saker! 🙂 😉

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s