Med några får, lite skog och mycket fantasi


Nu är det så nära så nu vågar jag nog berätta. Jag har startat ett eget företag, en alldeles egen enskild firma! Ja, om man nu råkar ha en liten flock får och ett antal hektar gallringsskog och en massa idéer så måste man ju göra något med det. Eller hur? Men jag har inte slängt mig ut i det okända helt och hållet. Riktigt så äventyrslysten är jag inte och jag har aldrig hyst någon illusion om att jag skulle kunna försörja mig på att sälja egentillverkade alster. Men jag har tagit tjänstledigt en dag i veckan under hösten och tänkte att jag åtminstone skulle prova min företagsidé på mindre skala. Alltid lär man sig något av det också (bokföring om inte annat…). Om allt går enligt planera (gör det någonsin det?) kommer jag i slutet av månaden öppna en webbshop där jag kommer sälja 5 olika kit för hantverk/pyssel baserade på ull och andra naturmaterial. Allt man behöver ska ingå i paketet (utom t.ex. vatten och tvål som jag utgår ifrån att de flesta har hemma) och givetvis följer det med tydliga steg-för-steg instruktioner med massor av bilder. Med tanke på årstiden blir det så klart jultema på just dessa paket.

Man kan lugnt säga att det har varit en intensiv höst. En dag i veckan räcker inte långt när man ska starta ett företag… Företagsrådgivning, kalkyler, ansökan om FA-skatt, produktutveckling, bokföringsprogram, företagskonto, beslut om webbshoplösning, företagsnamn, betalningslösningar och fraktsätt, beställningar av övrigt material till paketen. Att-göra-listan har bara blivit längre och längre allteftersom – men nu banne mig har jag kryssat av det mesta och har t.o.m. visitkort att dela ut. Visitkorten i sig orsakade och en viss beslutsvånda, men tillslut skrev jag ”Kreativ fårägare” under mitt namn. Det lät så mycket roligare än ”Enskild företagare”. 🙂

IMG_9008IMG_9507[1]

Utöver det så har jag så klart också lagt en hel del tid på att samla ihop och bearbeta denna ”ull och andra naturmaterial” som ska ingå i paketen. Jag har klippt, sågat, borrat och torkat träbitar i allehanda former. Och jag har sorterat, rensat, tvättat, torkat och kardat ull. Lite slitsamt emellanåt, men roligt. Och barnen har såklart hjälpt till med produktutvecklingen – och sjungit julsånger sedan början av oktober.

IMG_9500[1]IMG_9508[1]

Till veckan har jag 4-dagars tjänsteresa till Stockholm, men till helgen bör jag kunna börja packa lådor och klura ut de sista inställningarna i webbshopen. Sedan återstår att se om det finns en marknad för detta – det vet man ju inte förrän man har provat. Självklart kommer jag skriva ett inlägg här på bloggen när jag öppnar och ha en länk till webbshopen härifrån. Annars är det ju ingen som hittar dit.


IN ENGLISH

With a few sheep, some forest and a lot of imagination

I have finally taken the plunge and started a small business. I hope to soon be able to open an online shop selling craft kits focused on wool and other natural materials. The above is mostly ramblings about how much work it is to start a business and getting a grip on things like accounting, taxes, online shop solutions etc. I have taken one day off per week from my regular jobb during this autumn to do this – but that is not much time when you are starting a business. In addition, I have spent quite a lot of time collecting and preparing the ”wool and other natural materials” for the kits. A lot of work, but fun. And the kids have enjoyed helping me develop my products. The online store will only be in Swedish and focused on Swedish customers, but it may still be interesting for some international readers to see if my business plan works. I know there are many others out there trying to make some kind of earnings from their keen interest in felting. The best of luck to all of us. 😉

Detta inlägg publicerades i Crafts by Zara och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Med några får, lite skog och mycket fantasi

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Congratulations Zara! I wish you the best in your new endeavor. Keep us posted on the forum when you find a moment. 🙂

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I sure will. It is party thanks to some of the discussions on the forum that I decided to try this. They helped me focus on the who, how and what. 🙂

 2. Richard skriver:

  Welcome to the club. Lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s