Julstrumpor till hela familjen


I vår familj firar vi en svensk julafton och en engelsk juldag. Det sistnämnda innebär (förutom mince pies och sherry, stilton och portvin samt kalkonmiddag) även traditionen med julstrumpor som ”den engelska jultomten” fyller på natten mellan julafton och juldagen. Ja, det är då han klämmer sig ner genom skorstenen, när alla sover. Det ryms inte så stora saker i en julstrumpa, även om man har en som är något överdimensionerad. Våra julstrumpor brukar fyllas med frukt, nötter, choklad, någon glansig tidning och några småsaker som inte behöver kosta så mycket (som ett nagellack, ett läppcerat eller en rolig reflex). Det uppskattas av både stora och små i familjen.

Vi (min sambo och jag samt min mor) har julstrumpor som har hängt med i många år nu. Jag sydde dem med lapptäcksteknik och de är vadderade.  När vi fick barn fick jag sy fler strumpor, så att alla har varsin med namn på.
imageimage

Men nu har barnen i några år insisterat på att även familjens hundar och katter borde få egna strumpor. Så förra helgen satte vi igång med att klippa ut strumpformer från gamla jeans och letade rätt på lämplig dekor. Jag hittade en bit tyg med en katt på. Perfekt. Det var sämre med hundmotiv. Men det löste vi genom att äldsta dottern (9 år) fick rita en hund på en tygbit. Sedan fick barnen fläta varsitt hjärta av filt. Jag använde vliesofix (som tunn vlieseline men med lim på båda sidor) för att stryka fast dekoren på jeanstyget innan vi sydde fast dem. Igår hade äldsta dottern feber och lillasyster var trött och förkyld, så jag stannade hemma med båda barnen. Då var det bra att ha ett påbörjat projekt som vi kunde avsluta. Min 9-åring var mäkta stolt över att kunna sy själv på symaskinen och lillasyster höll reda på nålarna. Vi avslutade med att sy fast en spets längs kanten och en ögla av en söm från jeansen. Det gjorde vi för hand och även det klarade 9-åringen galant.
imageimage

Ja, nu har även hundarna och katterna strumpor till jul. Och lillasyster tycker att vi behöver göra fler, för vi har ju även får, höns och vaktlar. Hmm…. Vi får väl se vad tiden räcker till innan jul. Eller så kanske den engelska tomten kan lämna några extra äpplen till de andra djuren även om de inte har några egna julstrumpor…?!
20141206-004920.jpg


IN ENGLISH

Christmas stockings for the whole family

In our family, we celebrate a Swedish Christmas Eve and an English Christmas Day – including Christmas stockings. Each family member has their own stocking, which I have sewn as patchwork and quilted. However, the last couple of years, the kids have insisted that our cats and dogs also need stockings. So, with a little extra time on our hands, due to the kids being home with colds and a slight fever, we set to work. We used an old pair of jeans as the main fabric and added woven hearts made in felt. On one stocking we added a piece of fabric with a cat motif, and on the other a similar piece on which my 9-year-old drew a dog. Finally, some lace along the brim and a loop made from a seam in the jeans. Unfortunately, my youngest (5 years old) is still not quite satisfied. We also have sheep, hens and quails – and she is insisting that they also need stockings. But I wonder if Santa couldn’t just leave a couple of extra apples for the other animals, even if they don’t have their own stockings…?!

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Jul, Spetsar, Textil, Tyg och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Julstrumpor till hela familjen

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    The stockings are wonderful Zara! I feel your pain, we had newts, frogs, dogs, turtles etc and had to make stockings for each one while my sons were growing up. However, they were minatures and we saved them for next year. It sounds as if you could work on yours all year. I still have them just in case…Good luck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s