Ett tovat fodral till mobilen


När jag tovar något ställs jag ofta inför dilemmat om jag ska lägga till något som dekor redan i tovningsskedet, eller om jag ska vänta och dekorera det färdigtovade alstret istället. Med dekor menar jag nu lösa lockar, ullgarn, tyg eller spetsar som kan tovas eller sys fast. Fördelen med att vänta med dekoren till slutet är att man har mer kontroll över resultatet. Tjusningen med att lägga på dekor direkt är att man aldrig riktigt vet vad resultatet blir.

I det här fallet var det ett fodral jag tänkte tova till mobilen. Medan jag grubblade över alternativen tillverkade jag en mall av kartong och vävtejp i ungefär samma storlek som mobilen (jag ville ju inte stoppa mobilen i ett blött tovat fodral för att tova rätt storlek). Sedan hade jag en remsa isolering (någon slags skumplast) som jag klippte av som mall att börja tova runt, och en bit glesvävt bommullstyg att tova på (som lite extra förstärkning i fodralet).

20150129-225235.jpg

Jag la ut ullen i tre lager på tyget och tog några tag med tovningsnålen innan jag svepte det runt skumplasten. Sedan kände jag mig äventyrslysten och la ut både lösa lockar och remsor av bommullstyget (fuktade och ihopskrynklade).

20150129-225730.jpg

Sedan vidtog sedvanlig bearbetning. Först försiktigt masserande med ljummet vatten och såpa, så att fibrerna hinner migrera genom tyget innan de tovar ihop sig, och sedan med hetare vatten och hårdare bearbetning. Slutligen kom den där låtsasmobilen till användning för att kontrollera storleken på det krympta fodralet.

20150129-230041.jpg

Ja, så hade jag ett mobilfodral, med hårt fasttovade lockar och tygremsor. Det resulterade visserligen i en mer intressant ytstruktur än bara en slät tovad yta, men den kändes lite tam när alla lockar tovats fast…

20150129-230445.jpg

… så då beslöt jag mig för att lägga till några fler lockar. Jag började med att nåltova och våttovade efter det för att säkra dem ytterligare. Som sagt, tjusningen med att tova in dekoren är att man aldrig riktigt vet vad resultatet blir, men fördelen med att lägga till dekor efteråt är att man har större kontroll över resultatet. Och varför välja, när man kan göra båda delarna. 😉

20150129-230817.jpg


IN ENGLISH

A felted cell-phone case

This post is really about the dilemma of whether or not to add decorations (such as loose locks, yarn, fabric or lace) before or after wet-felting. The up-side of adding decorations to a ready felted piece (by needle-felting or sewing) is that you have more control over the result. But, the fun part of wet-felting it in, is that you never really know what the result will be. In this case, I chose to be adventurous and added both locks and strips of cotton fabric before I started felting. They ended upp being very felted-in. So to liven it upp a bit, I chose to also add some extra locks afterwards. Who says you have to choose when you can do both? 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Tyg, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett tovat fodral till mobilen

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    Brilliant conclusion! Yes, why not use both methods. Beautiful case!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s