En måne av ull


När jag för ett tag sedan tovade in kulor i ullen och gjorde kratrar kom givetvis följdfrågan om vad man ska ha det till (se tidigare inlägg här). Någon föreslog att det såg ut som sugkoppar på en bläckfisk och någon annan påpekade att månen har kratrar. En måne lät kul (och enklare att göra än en 8-armad bläckfisk), så jag beslöt mig för att försöka tova en månliknande lampskärm. Till det använde jag givetvis vit ull – kardad ryaull samt en del lockar från min egen lantraskorsning.

20150222-210552.jpg

Jag använde en platt, rund mall av ihoptejpade isoleringsremsor (skumplast). På det la jag ut ett tunt lager kardad ull, ett antal rundlar av isoleringsmaterialet, lockar (tesade och otesade), några remsor glesvävt bomullstyg (för att få lite extra struktur) och ytterligare ett tunt lager kardad ull. Samma sak på andra sidan mallen och sedan den sedvanliga rullningen och kavlingen tills ullen börjat krympa runt mallen. Jag klippte upp ett litet hål och tog ut mallen och fortsatte bearbetningen. För att få till den runda formen blåste jag upp en ballong inuti. Sedan studsade jag runt den i badkaret med hett vatten och tvål. Sen var det dags att klippa ut rundlarna. Det var inte helt lätt att hitta vita rundlar i vit ull, men jag fick ut de flesta (två måste ligga kvar någonstans inbäddad i ullen). Men visst blev det kratrar. 🙂

20150222-212002.jpg

Ullen fick torka på en uppblåst ballong och kändes riktigt stadig i formen när den torkat. Det lilla hållet jag klippte upp för att få ut mallen hann bli ganska stort innan jag tovat färdigt, men visade sig vara något mindre än ett plastlock från en yoghurtburk. Ett sådant lock blev sålunda min ”husmorslösning” på hur jag skulle sätta fast min tovade lampskärm på en lampsladd. Det fungerar faktiskt riktigt bra.

20150222-212613.jpg

Ja, nedan ser ni resultatet. Egentligen är väl månens kratrar de mörkare fläckarna på månen, så det blev ju helt fel när det lyste mer genom botten i kratrarna när jag tände lampan. Men jag tycker om den. Den har ändå något rymd-/planet-/månliknande över sig och den ger ett väldigt fint sken i rummet. De mörkaste partierna är remsorna av bomullstyg och däremellan ser man lockarna. Den blev lite för liten som taklampa i vardagsrummet, men kommer göra sig bra på barnens rum. En mysig ”nattlampa” som man kan släcka när barnen somnat.

20150222-213756.jpg


IN ENGLISH

A wool moon

I have continued playing with making craters in felt. This time, a round lampshade, intended to look like the moon. I used both carded wool, locks, strips of cotton fabric (to add more structure) and a number of small round resists (to make the craters). The final shaping was done on a balloon, that I bounced around in the bathtub with hot water and soap. I also let it dry on a balloon. A plastic lid worked perfectly to fit the ”lampshade” on a lampcord with a lampbulb.

When I switched the light on, I realized that the base of the craters are probably not supposed to be the brightest spots on the moon… Oh, well. It still looks like something in space, some sort of planet or moon. And it does spread a pleasant sheen. It’s too small for the livingroom ceiling, but will look good in the girls’ room. A cosy night-lamp, that can be turned off when they have fallen asleep.

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En måne av ull

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful lamp Zara! It’s a great idea for the girls room! Perhaps they need an earth and some stars now. 🙂

 2. zararooke skriver:

  … Or a couple of colourful planets that ”glow in the dark”. And I still need a larger felted lamp for the livingroom! Amazing how one project always leads to ideas for several more… 😉

 3. jennie skriver:

  Verkligen en häftig ide! Jag är sugen att testa till min lilla tjejs rum. Men det första steget så ser det ut som du har börjat tovat det undrsta lagret kring mallen innan du lägger dit kretrarna. Är det så eller tovar du allting i ett svep? Jag måste testa det här! Har vit finull hemma och det borde väl fungera?

  • zararooke skriver:

   Jag lägger ut och blöter ner ett lager, masserar lite för att pressa ut luft ur ullen, vänder på alltihop och viker den överskjutande ullen över kanten på mallen. Lägger på ett lager på den sidan, blöter, masserar lite, vänder, viker över osv. Så det är bara nedblöt med vatten och såpa och lite masserat, när jag lägger på rundlarna. Och, ja, vit Finull kommer nog fungera jättebra. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s