Tre väskor med olika lockar


Jag har tovat tre väskor och lagt till lockar på lite olika sätt. Alla tre väskor är i grunden gjorda på samma sätt. Mellan lagren av kardad ull ligger ett glesvävt bomullstyg, för att ge väskan lite extra styrka, och på insidan har jag lagt till en ficka. Allt nåltovades lite löst innan jag svepte det runt en mall i skumgummi och våttovade.

20150301-202538.jpg

Den första väskan våttovade jag nästan klar, och lät torka, innan jag nåltovade fast två rader av svarta lockar längs kanten av locket. Sedan fortsatte jag våttovningen och valkningen av hela väskan. Man kan ju enbart nåltova fast lockarna, men de borde sitta säkrare om man också våttovar fast dem.

20150301-203234.jpg

Med ett nåltovat mönster i garn på locket, och en fastsydd axelrem såg väskan tillslut ut så här.

20150301-203428.jpg

På den andra väskan nåltovade jag fast långa lockar redan från början. Här ville katten Smilla gärna hjälpa till. Hon är väldigt förtjust i otvättade lockar…

20150301-204235.jpg

Jag försökte röra ändarna på lockarna så lite som möjligt under våttovningen. När jag var klar fick istället hela väskan med lockar ligga i varmt vatten med ulltvättmedel, och efter det en ordentlig ursköljning.

20150301-204444.jpg

Även denna väska fick lite snirklar av nåltovat ullgarn på locket och jag tycker att de vackra tvåfärgade lockarna klarade behandlingen riktigt bra.

20150301-204613.jpg

Den tredje väskan fick lockar över hela väsklocket, med lockar som hängde ut över kanten på vissa ställen. Under våttovningen bearbetade jag bara locket från insidan. De otvättade lockarna fick en sorts förtvätt under tovningen, men fick sedan även ett bad med ulltvättmedel när tovningen var klar.

20150301-205556.jpg

Och så här blev den. Lockarna blev ordentligt fasttovade, men med en tydligt lockig struktur på själva locket och tofsar som hänger ut över kanten. Lite kul, tycker jag.

20150301-210011.jpg

Tre tovade väskor av samma modell – men rätt olika till utseendet med olika typer av lockar. Och alla tre sätt att tova fast lockarna fungerade. Lockarna sitter fast och ser fortfarande ut som lockar.


IN ENGLISH

Three bags with different locks

I felted three bags of the same model, but added locks of different types, in slightly different ways. The bags are nunofelted, with cotton fabric between the layers of carded wool, for extra strength. I started with a little needle-felting, and added an inside pocket, before wrapping it around a resist and wet-felting.

On the first bag, I felted on two rows of locks, after the bag itself had been felted and dryed. Then I continued with the fulling.

On the second bag, I attached the locks from the start (with little help from my cat, who just loves unwashed locks…). I tried to disturb the tips of the locks as little as possible while felting, and instead washed the whole bag in wool detergent afterwards.

On the third bag, I added locks to a larger area and only felted this area from the other side. These locks felted in securely, but did give a nice surface structure, with tufts of locks hanging out on the sides.

Even though they are based on the same basic model, the bags look quite different. And all three ways of attaching locks worked well. The locks are secure and still look like locks.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tre väskor med olika lockar

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  They are all gorgeous Zara! Are you selling them? I love the cat and locks pic. You should really consider selling some of your beautiful locks. 😊

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I have started using the first bag (with the black locks) and I am really pleased with it. But I don’t need 3 handbags, so I may try to sell the other two (and could make a couple more). 🙂
   As for selling locks, I have a feeling most people (and perhaps also export regulations) would probably require washed locks – and that obviously means more of an effort. Washing locks without distubing them too much is quite tricky.

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    I understand the extra work, but they are just so delicious! 😉

 2. Pingback: En tovad väska med tygbitar | Min kreativa sida

 3. Snyggt! Att göra en väska har jag aldrig funderat på med filtningen. Detta jag mig massor av inspiration.

 4. Pingback: Väskband | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s