Nunotovade tofflor och hatt


Under påskhelgen fick vi besök av min lillasyster. Vi är halvsystrar och hon har vuxit upp i Spanien, så vi ses inte så ofta. Det var riktigt kul att visa henne var vi bor och alla våra djur. 20150410-163824.jpg

Givetvis fick hon en snabbkurs i tovning också. Eftersom hon numera bor i England beslöt vi att hon behövde ett par tofflor. Hon fick börja från grunden med att karda ull, rita och klippa ut mallar. Sedan la hon ut flera lager ull och valde några tyger att tova in (s.k. nunotovning) för att få lite färg. Den slutliga valkningen och formgivningen gjordes i badkaret på en tvättbräda.20150410-132911.jpg

När tofflorna torkat nåltovade hon fast garn runt kanten. Det blev riktigt snyggt och jag tycker att hon kan vara stolt över sina första tovade tofflor. 20150410-132920.jpg

Och medan min syster tovade tofflor passade jag på att tova en hatt, som också fick tyger intovade som dekor. På utsidan la jag på en remsa av sidentyg, några blommor som jag klippt ut av ett bomullstyg och några silkestrådar. Längs kanten på insidan hade jag också remsor av sidentyg, vilket blir den del som viks upp. Det här är ull från mina egna får (svenska lantraskorsningar) som tyget försvann nästan helt in i den tovade ullen när den valkades.
20150410-142722.jpg

Men så provade jag att raka den håriga ytan, med en vanlig rakhyvel. Och då kom tyget fram igen. 🙂 Som vanligt ser hatten bättre ut på min dotter än på mig, även om den är något för stor för henne. Men hon vill säkert ha ett foder i den så att den inte kliar i pannan. Då blir den nog lagom i storlek till henne och så jag får väl tova en ny åt mig själv. 20150410-142733.jpg


IN ENGLISH

Nuno-felted slippers and hat

My little sister visited us during Easter. She does not live in Sweden, so we do not see each other very often, and it was great fun showing her where we live and all our animals. Needless to say, I also introduced her to felting. She made a pair of slippers and did everything from scratch, including carding the wool and making resists. She chose to felt in fabric to get some colour, and the final shaping and fulling was done on a washboard in the bathtub. When the slippers had dried, she needle-felted yarn along the edge, and that really made all the difference. I think she should be really proud of her first pair of felted slippers.

While my sister worked on her slippers, I felted a hat. I also chose to use fabrics for decoration – strips of silk fabric, flowers cut from cotton fabric and some silk fibres. The wool is from my own sheep and is quite coarse. As a result, the hat ended up looking quite hairy and the fabric had almost disappeared in the wool. However, I gave it a shave and suddenly the fabric appeared again. As often is the case, the hat looks much better on my youngest daughter than on me, even though it is a bit too large for her. But she will probably want some sort of lining in it, which will give it a better fit. And I guess I will just have to make myself another hat.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Tyg, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nunotovade tofflor och hatt

  1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

    The slippers and hat are gorgeous even if a bit hairy. 😀 The fabric inclusions on the hat and the yarn on the slippers gave both a great finishing touch. It looks like everyone had a great time!

  2. Pingback: En liten tovad vit väska | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s