Tovade tvålar


För att inte helt avskräcka min syster från tovning (se förra inlägget) fick hon också prova ett enklare projekt – att tova in tvålar i ull. Vi lindade kardad ull runt några tvålar och fäste den lite med en tovningsnål. Sedan valde hon att linda runt garn som hon också nåltovade fast. Om man stoppar in det hela i en nylonstrumpa när man ska börja våttova med varmt vatten, hålls ullen och garnet på plats ytterligare.

20150412-164833.jpg

Som vanligt får man börja lite försiktigt, tills ullen börjar dra ihop sig. Och så måste man ta ut den ur nylonstrumpan innan den också tovas fast. Men efter inte alltför lång bearbetning har ullen tovats fast runt tvålen. Då kan man skölja den lite i kallt vatten, pressa ut överskottet av vatten och tvålskum och lägga dem på tork. Sedan har man trevliga färgglada tvålar att skrubba sig med i duschen.

20150412-164902.jpg


IN ENGLISH

Felted soaps

Felting slippers was quite a challenging beginner’s project for my sister (see previous post). So to avoid frightening off my sister completely from felting, I also suggested an easier and much quicker project – felted soaps. We wrapped carded wool around a couple of soaps, and fastened it with a felting-needle. Then she chose to add yarn, that she also needle-felted on. To keep everything in place during wet-felting with warm water, we also put them in nylon stockings.

Then followed a little gentle rubbing, gradually increasing to firmer rubbing (without the nylon stocking) as the wool started to felt. When we were satisfied with the felting, we rinsed them in cold water, pressed out excess water and soap bubbles, and laid them to dry. And now she has a couple of colourful soaps to scrub with in the shower.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tovade tvålar

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Another fun project! Does your sister prefer one method over the other? I haven’t felted soap, but I have stones and it’s a nice way to relax in a comfortable chair. I hope she enjoyed her felting adventures!

 2. zararooke skriver:

  I am glad we also had time to make the soaps, or she would have left thinking all felting projects take 3 days to complete. But she does have the potential to become a good felter (wet or needle) – she has both patience and stamina! 😉

 3. mycket trevligt exponerat och informativt! Tack för det. Har du tips om var det finns en kardmaskin som kan vara till salu. Jag är intresserad men har inte råd med att köpa nytillverkning.

  • zararooke skriver:

   Tack! 🙂

   Dessvärre har jag inga bra tips på var man hittar begagnade kardmaskiner. Jag sökte själv efter en sådan länge, och då och då dyker det upp någon på t.ex. Blocket. Men de är ofta fortfarande rätt dyra, och om de säljs billigt börjar man fundera på vilket skick de är i. Jag fick tillslut en kardmaskin i 40-års present av familjen.

   Du skulle också kunna kolla om det möjligtvis finns någon hemslöjdsförening eller liknande i närheten som hyr ut kardmaskiner. Eller annonsera och fråga om någon har en som de kan tänka sig att hyra ut eller sälja.

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s