Förberedelser inför julmarknad


Den 1-4 december är det julmarknad på Jamtli i Östersund. Vi tyckte att det var så roligt att vara med förra året, så vi anmälde oss som utställare i år också. På höstkanten inser man sedan plötsligt att det inte är så lång tid kvar och att man måste producera något att sälja också… Men vi är tre stycken som har en utställarplats tillsammans, så vi fyller nog vårt bord i år också. 

I år ville mina döttrar vara med och göra något till marknaden. Min äldsta (11 år) föreslog hårsnoddar av jultyger och tog på sig rollen som arbetsledare. Hon klippte tyger, nålade och sydde, medan lillasyster (7år) fick vända de sydda remsorna ut-och-in och trä i gummiband. Min uppgift var att knyta gummibanden och sy den sista sömmen. 

Minns ni de vackra färgade lockarna jag köpte på Wålstedts under SM i ull? Ja de passade ju utmärkt som dekor på tvålar intovade i ull.

Jag har även tovat ett gäng torkbollar (bollar av ren ull att använda i torktumlaren) och julgranskulor. På några röda julgranskulor tovade jag in glansiga bambufibrer som dekor, några fick hjärtan som jag formade av metalltråd och några av de vita har jag broderat på.

Det var riktigt roligt att brodera, så det fortsatte jag med även på några handledsvärmare. De vita handledsvärmarna är tovade av ull från finullsfåren Thor respektive Hanna, som jag provtovat i ett tidigare inlägg. Otroligt mjuk ull med bra tovningsförmåga. De gråa handledsvärmarna är tovade av en blandning av svart Jämtlandsull och vit finull. De vita glansiga fibrerna är bambu.

Nu hinner jag inte göra något mer innan marknaden. Under helgen har jag bara gjort färdigt det sista och skrivit etiketter till en del av produkterna. Jag tycker att det ger ett mervärde när man kan skriva att det är gjort av svensk ull och i en del fall t.o.m. ange fårets namn. Vi får väl se om potentiella kunder håller med om det. Nu återstår bara det svåraste – prissättning… Men jag har ju några dagar till på mig att grubbla över det. 


IN ENGLISH 

Preparations for a Christmas Market

My friends and I really enjoyed having a stand at the Christmas market at Jamtli last year, so we have signed up for this year too. You think you have all the time in world to prepare, and then suddenly realize that the market is just around the corner. But as there are three of us sharing a stand, I’m sure we will fill our table this year too.

My daughters wanted to make something for the market this year, and my eldest (11 years) put both me and her little sister (7 years) to work helping her make Christmas themed scrunchies. She did do all the fabric cutting and most of the sewing on her own though.

I bought some really nice dyed locks during the Swedish wool championships, which turned out to be perfect as decoration on felted soaps. I have also felted a load of dryer balls (to be used in the tumble dryer) and decorative Christmas tree balls. I felted in bamboo fibres on a couple of red Christmas tree balls, on some I added hearts I made from wire, and on others I did a little embroidery.

Embroidering on felt was good fun, so I carried on and added embroidery to some wrist warmers too. The white wrist warmers are felted in the softest fleeces of Finull which I made samples of earlier. The grey are felted with a mix of black Jämtland wool and white Finull. And the shiny embellishment fibers are bamboo. 

I have run out of time now to make anything more before the market. I have spent this weekend just finishing up and writing tags for some of the products. I think it adds value to a product when I can write that it is made from Swedish wool, the breed of sheep or even the name of the sheep. It remains to be seen if the potential customers agree on that. Now all that remains it the most difficult part – deciding on prices… But I still have a few days left to think about that. 


Annons
Detta inlägg publicerades i Jul, Textil, Tova och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Förberedelser inför julmarknad

 1. Ulla Allmér skriver:

  Verkligen jättefina saker och absolut ett mervärde med svensk ull och fåret namn 🙂

 2. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Everything is beautiful! I’m sure your items will be a big hit at the market. It’s great the girls helped. The scrunchies were a really cute idea and great that she could create them herself. I think it’s a good idea to mark the origin of the wool. Pricing is always the hardest part. Good luck!

  • Marilyn aka Pandagirl skriver:

   Oh and the embroidery is the perfect finishing touch!

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! 🙂 It is nice to see the girls take their own initiatives to create things now, although I almost feel left out when they don’t require my assistance anymore. 😉 The eldest and I also had an interesting discussion about pricing… The girls will get the money for the scrunchies we sell and I asked what price we should ask for them. She started very low, and then we discussed what the fabric etc might cost (all found in my stash, but still), and then what she thought her time was worth. She did spend quite a few hours making these… Both girls have also discussed what they could buy for the money. How many scrunchies do you need to make and sell to be able to buy a toy horse figure? So it turned into much more than a craft session. We added both maths and economics.

   • Marilyn aka Pandagirl skriver:

    That is so wonderful and useful in life! Good for you! It’s also nice that the girls will learn to value their time and effort. Excellent!

 3. itfryskeskiepke skriver:

  Zara, you and your daughters have been quite busy !! Lot of nice things you have made . You must be very proud of your daughters ! So cute they like the work too, and being together making nice things is very joyful aint it? I love the post.

 4. Annie and Lyn skriver:

  Your daughters do you proud! How lovely that you can all work together. The items for the market are very pretty and I’m sure they will all sell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s