Älvor i trädgården


20130706-031339.jpgVi har älvor i vår trädgård. Eller snarare, vi har gjort ett hem åt älvor ifall de skulle finnas. Och tills de eventuellt flyttar in finns där några älvfigurer och en och annan skalbagge som lillasyster också tyckte behövde ett hem.

Det finns gott om exempel på dylika älvträdgårdar på nätet. En kul idé, tyckte både barnen och jag. Klart vi också skulle fixa en sådan.

Till huset använde vi ett tomt juicepaket som stomme som vi limmade fast kvistar på. Dörr och fönsterkarmar gjorde jag av glasspinnar, och som dörrhandtag böjde jag till en liten bit ståltråd. Jag funderade ett tag på att använda en glasflaska som hus och bara limma på några fönster och en dörr. Det kändes som ett väderbeständigt alternativ då den ska stå utomhus. Men det gick inte döttrarna med på. För OM det skulle flytta in en riktig älva, som installerade el och vatten och en dusch, då skulle man ju se henne när hon duschade. Och ja, så kan man ju inte ha det. Så det blev ett juicepaket med pinnar på istället.

20130706-032340.jpg

Med några kvistar, en sten, en sekatör och en limpistol fixade äldsta dottern (8 år) helt själv två stolar, en pall och ett bord.

20130707-124524.jpg

Jag knåpade ihop en annan variant av stol och bord med ståltråd och tång.

20130707-125053.jpg

En älvträdgård kan vara hur stor eller liten som helst. Jag har sett exempel där man smyckat hela rabatter med diverse detaljer i miniatyr. Sedan finns det mindre varianter där man nöjt sig med att ställa en liten stol eller något annat i en kruka med små växter. Jag råkade hitta en trälåda som kändes lämplig i storlek. Vi fyllde den med ett lager jord i botten och la mossa på det. Jag planterade även några smultronplantor i lådan (vanliga vilda smultron som växer som ogräs i våra rabatter). I det som ska efterlikna en liten bäck la vi först vanligt grus, innan vi la på blåa dekorstenar av glas. Sedan var det bara att ställa dit huset och möblerna och en liten bro av kvistar som vi limmat ihop. Man kan ju nöja sig med det, men i väntan på att riktiga älvor flyttar in har vi också ställt dit två älvfigurer (som jag köpte billigt på Tradera).

20130707-125305.jpg

20130707-125549.jpg

Det här lilla projektet kommer nog fortsätta under sommaren. Jag tror älvorna behöver en tvättlina med lite kläder på tork, och döttrarna vill göra en eldstad åt dem. Några svampar och kanske fjäril kan det också bli. Det blir nog fullt i trälådan innan sommaren är slut. 🙂


En senare älvträdgård finns också här: Älvträdgård med kryddväxter, och egengjorda älvor finns här: Älvor till älvträdgården.


IN ENGLISH

Fairies in the garden

We have fairies in our garden. Or rather, we have made a home for fairies in case they exist. And until they move in, we have placed two fairy figures there, along with a beetle or two that my youngest daughter decided also needed a home.

For the house we used an empty juice carton that we glued sticks on. The door and windows were made with ice cream sticks, and the door handle with a piece of wire. My initial plan was to use a glas bottle and just add a door and windows – but my daugthers protested. Because IF a real fairy did move in – that decided to install electricity, plumbing and a shower – then she would be seen taking a shower. Well, we couldn’t have that. So, we ended up using a juice carton and sticks instead.

My eldest daughter (8 years old) made furniture with sticks, a stone and a hot glue gun. I made som furniture from metal wire and glued together a bridge of sticks.

We filled a wooden box with soil and covered it with mosses. In one corner we planted a couple of wild strawberry plants (they grow like weeds in our flower beds). In what is supposed to look like a stream, we layed out grey gravel stones with blue glas stones on top. Finally, we placed out the house, furniture, bridge and fairies (while we wait for the real fairies to move in).


There is also a more recent fairy garden here: A fairy garden with herbs, and home-made fairies here: Fairies for the fairy garden.

Annons
Detta inlägg publicerades i Återbruk, Pinnar och stenar, Trädgård och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Älvor i trädgården

 1. Åsa.Li skriver:

  Hej vilken fin sida du har. Älvträdgården var tokigt fin gillar också stenarna med ögonen. På återseende.-)

 2. Infinity skriver:

  Hi! Unfortunately I don’t understand your language, but photos are great and inspired me! Thanks.

  • zararooke skriver:

   Hi! Glad to hear that! You can probably figure out what I have done just by looking at the photos. But please feel free to ask questions if anything is unclear. 🙂
   // Zara

 3. Pingback: protractedgardenDIY - fairy garden furniture | protractedgarden

 4. Pingback: DIY, Cómo hacer un jardín de hadas para esta Primavera | Nosolobebes | proyectos, vivencias, decoración,… cosas de niños y bebés

 5. debi skriver:

  You & your daughters are so creative. Please continue to share your ideas.
  🙂 ;-D

 6. Tracey skriver:

  Beautiful!

 7. Joy pexton skriver:

  I’m working on a Fairy Gardens with my Granddaughters they will love your ideas. I agree with your daughters the Fairys will be much happier in the orange juice carton house.

 8. Pingback: Älvträdgård med kryddväxter | Min kreativa sida

 9. Leonor skriver:

  It looks so amazing! Your children are gathering so many wonderful childhood memories, and you’re the one doing it – well done, Zara!

  • zararooke skriver:

   Thanks Leonor! 😊 And I am gathering memories of spending time with my children while they are young, and still interested in doing crafts with me. 😉

 10. Kajsa skriver:

  Kul att se flera älvträdgårdar! Jag och min dotter är också inne på det. Smart att använda en kartong, vi har använt PET-flaskor som vi delat men då blir det ju bara runda hus. Vi har instagram om du vill se @mollypysslar heter kontot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s