Älvträdgård med kryddväxter


IMG_4075För två år sedan gjorde vi en liten älvträdgård och med hittills nästan 20 000 visningar är det inlägget fortfarande det mest besökta på min blogg. Älvträdgårdar är tydligen populära och det är fullt förståeligt. Det är ett enkelt och kreativt pyssel som passar barn i alla åldrar – även såna som jag som passerat 40. Man kommer långt med en kruka, lite mossa, några pinnar, ett bra lim och lite fantasi. Men det går också att göra större och mer avancerade skapelser. Möjligheterna är oändliga när fantasin väl satt igång.

Vi började med att leta material i skogen och kom hem med en korg och byttor fulla med olika mossor, lavar, stenar, pinnar och några växter (bräken, smultron och harsyra). Om man bara böjer sig ner och tittar på marken så kan man hitta allt möjligt kul, och barn har fördelen av att ha närmare till marken än vuxna. Som biolog och skogsägare vill jag gärna påminna om att allemansrätten bör användas med sunt förnuft och att sällsynta arter bör lämnas i fred. Men mossa och pinnar kan man även hitta i sin egen trädgård (vi har i alla fall rätt mycket mossa i vår gräsmatta…) och det behövs inte så mycket till en liten älvträdgård.

Vi bestämde oss för att göra en lite större variant denna gång och jag drog fram en låda vi tidigare gjutit betongplattor i. Eftersom vi har en del fjäderfän (höns, kalkoner och pärlhöns) som går lösa på gården ställde jag lådan på några lecablock. Hade vi ställt den direkt på marken hade det snabbt blivit en hönsträdgård istället. Nu råkade jag även ha några kryddväxter som jag ännu inte hunnit plantera ut och då slog det mig att de skulle kunna trivas i denna upphöjda bädd. Jag planterade om dem i större krukor som jag skar av toppen på och sedan ställde vi ner krukorna i ena änden av lådan och fyllde på med lite jord runt om. Då är det enkelt att byta ut någon planta om det skulle behövas. IMG_4073

I sällskap av hönsen fyllde vi sedan på med växter, mossa och annat som vi samlat ihop i skogen och la i en gammal ugnsform som vi kan ha vatten i. Jag hittade en härlig glasmosaik i blandade färger och ojämna former hos Creativ Company (art nr. 55548). Ur den lådan valde äldsta dottern noggrant ut passande färger som hon la ut i formen och som en stig genom älvträdgården. Det blev riktigt läckert och lyste upp i den gröna mossan. IMG_4074

Av skogspinnar, glasspinnar, och några bitar mosaik tillverkade även 10-åringen en brygga, bord, pallar och stolar till älvträdgården. Vilken tur att vi hunnit äta några glassar i sommar och sparat pinnarna. 😉
IMG_4148IMG_4149

Från Creativ Companys hobbybutik hade jag även beställt träskivor i oregelbundna former, frigolitkäglor, rund glasmosaik (glass deco) och lim till det här projektet. Yngsta dottern beslöt snabbt att träskivorna skulle bli blommor i olika färger. Vi limmade fast små spikar på undersidan som vi kunde sticka ner i mossan. En skiva såg enligt 6-åringen ut som ett äpple, och vips så hade basilikan förvandlats till ett äppleträd. En annan blev en fjäril i rosmarinen. IMG_4147

Sedan hade jag en idé om att klä frigolitkäglor med fjäll från kottar, för att använda som tak på älvhus. Det här kräver lite tålamod och det underlättar om man har två barn som kan tänka sig att sitta och knipsa av fjäll från rätt många kottar. Jag målade käglan svart ifall det skulle bli några glipor och sedan limmade jag på fjäll lite omlott som takpannor. Det tog tid, men taket gjorde sig bra på en bit av en bjökstam. IMG_4151

Ett enklare sätt att göra tak var att klä käglorna med mossa. Vi fäste mossan med några bitar ståltråd, böjda till en u-form och sedan dekorerade vi det med rund glasmosaik som vi limmat fast spikar på. Även dessa tak limmade vi fast på bitar av en björkstam. Det största ”huset” fick även en dörr och fönster. Dörren gjorde jag av glasspinnar, med ett litet handtag av najtråd. Fönsterna gjorde vi av skogspinnar.
IMG_4153IMG_4150

Med all ”inredning” på plats har lådan med mossa och kryddväxter förvandlats till något helt annat. Ett fantasifullt miniatyrlandskap passande för älvor. IMG_4154

Det som fattas nu är just älvorna. Men i väntan på det har 6-åringen burit dit en nyckelpiga och en svartglänsande skalbagge. Det finns plats för dem också i vår älvträdgård. IMG_4155


IN ENGLISH

A fairy garden with herbs

Two years ago, the girls and I created a little fairy garden. With almost 20 000 views to date, it is by far the most visited post on my blog. Fairy gardens are obviously popular, which is understandable. It´s an easy and creative craft, suitable for kids of all ages – including those like me who have passed 40. You can do a lot with just a pot, a little moss, a few sticks, a good glue and a little imagination. But it is also possible to do larger and more advanced creations. The possibilities are endless once your imagination has taken off.

We started by collecting materials in the forest and came home with a basket filled with various mosses, lichens, rocks, sticks, and some plants (such as ferns and wild strawberries). If you just bend down and look at the ground, you can find all sorts of fun things, and the kids have the advantage of being closer to the ground than adults. As a biologist and forest owner, I must remind you to use common sense and adhere to restrictions regarding collecting material in nature. But you can also find material in your own garden (at least we have a lot of moss in our lawn …), and you don´t need much for a small fairy garden.

We used a box that I have previously used to cast concrete slabs in. Since we have chickens, turkeys and guinea fowls running loose in the yard, we had to make it a raised garden. I also had some herbs that I figured might do well in this raised bed. I repotted them into larger pots, which I cut down to reduce the height of the pots, and then we put the pots at one end of the box and filled out the spaces with soil. This makes it easy to replace the plants if needed. After that we filled the box with moss and other forest material, and put in an old baking dish that can hold water. My eldest daughter carefully selected mosaic in appropriate colors to put in the dish and as a path leading through the fairy garden. The mosaic really stands out in all the moss.

My 10-year-old made furniture with sticks and mosaic, and my 6-year-old turned irregularly shaped slices of wood into flowers, an apple and a butterfly. I covered a Styrofoam cone with scales from pinecones, to look like roof tiles. This requires some patience and it helps if you have two kids who are willing to sit and snip off the scales from quite a few cones. It took time, but the roof looked good on a section of a birch stem. An easier way to make a roof was to cover the cones with moss. We attached the moss with pieces of wire, bent into u-shapes, and decorated it with round glass mosaic with small nails glued on. I also made a door and windows for the largest “house”. The two types of glass mosaics, wood slices, Styrofoam cones and glue are all from Creativ Company.

With all the extras in place, the box with moss and herbs turned into something completely different. An imaginative miniature landscape suitable for fairies. All that is missing now is the fairies themselves. In the meantime, my 6-year-old helped a ladybird and a black shiny beetle to move in. There is room for them too in our fairy garden.

Detta inlägg publicerades i Pinnar och stenar, Trädgård och märktes , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Älvträdgård med kryddväxter

 1. Pingback: Älvor i trädgården | Min kreativa sida

 2. zedster66 skriver:

  Wow, you must be the most creative family I know! It’s gorgeous and looks like you all had fun making it 🙂

 3. zararooke skriver:

  Thanks Zed! 🙂 We did have fun making it and now we are going to make fairies too. I’ve got as far as making an armature from wire and covered it with clay. I am hoping to be able to use sheeps wool as hair. I probably also need to raise the garden a bit more. At the moment it is at a vulnerable height for curious turkeys… 😉

 4. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  What a wonderful fun project to do for spring (so glad it finally arrived)! I can’t wait to see your fairy creations in their garden. Thanks for sharing. I always feel like I’m right there. 🙂

  • zararooke skriver:

   Thanks Marilyn! I took the last photos just before it started pouring with rain. At least I have not had to water our fairy garden yet… But we have had at least 2 warm days, which could count as summer. And I do hope I’ll get to take photos of the fairies in sunshine! I made the first fairy today. Using sheeps wool as hair on a miniture fairy must be the most fiddly thing I have ever tried doing! 😉

 5. Christa Larsson skriver:

  Vilken härlig fantasi man får av att se detta inslag,man blir nästan som barn på nytt,lekfullt och nästan gratis,tack för en underbar sida….Kram Christa Larsson

  Date: Thu, 25 Jun 2015 09:39:11 +0000 To: christa2011@hotmail.se

 6. Lisa Jensen Gabriel skriver:

  Beautiful! Thank you for sharing.

 7. Pingback: Glasmosaik | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s