Tovad hatt med veck


img_5439När jag nu blivit ägare till både ett frigolithuvud och en hattstock (av enkel typ i frigolit) var jag ju tvungen att tova mig en ny hatt. Jag har tovat hattar tidigare, men i brist på hattstock har jag fått använda mitt eget huvud att forma den på – och det ska onekligen bli skönt att slippa bli så blöt om huvud, axlar och rygg under den processen. Dessutom ser man lite bättre vad man håller på med när man formar en hatt på ett ”huvud” som står på bordet framför en, istället för på sitt eget huvud framför en spegel. 😉

 

När jag gjorde mallen (av golvunderläggsmaterial) höftade jag lite utifrån en hatt jag tovat tidigare och la till ordentligt på höjden eftersom jag ville ha ett överskott att göra veck med. Vad gäller ull och dekor tänkte jag mig något liknande det jag gjort handledsvärmare av tidigare; mörk (solblekt brun) Jämtlandsull, en blandning av merinoull, kamel, alpacka och silke, samt lite vinröda tyger och andra fibrer. Jämtlandsullen räckte till ett lager (jo, jag har mer, men den behöver tvättas och kardas först, och det hade jag ju inte tid med just nu), så nästa lager fick bli av brun Finsk finull. Men sedan blev jag tveksam kring den bruna nyansen och plockade fram brun ull från Värmlandsfår respektive Härjedalsfår. Båda dessa raser har fällar som består av en blandning av mjuk underull och längre och grövre täckhår. Om man tar tag i toppen och basen av locken kan man dra isär den och separera de två fibertyperna. I det här fallet ville jag använda bara den mjuka underullen.

På den bruna ullen la jag ut remsor av sidentyg, lite mörkröd merinoull och merinoblandningen med alpacka, kamel och silke, samt rödfärgade rosenfibrer.

Sedan vidtog tovning och valkning tills hatten krympt ner till lämplig storlek, dvs så att den precis gick att dra på hattstocken. Väl ursköljd, och efter ett bad i kallt vatten med ättikssprit, var det dags för formgivning på hattstocken. Här provade jag mig fram med veck som hölls på plats av klädnypor. Och när jag kände mig nöjd med formen nålade jag fast hatten i hattstocken och lät den torka så.

När hatten torkat sydde jag fast vecken för hand för att bevara formen. Det blir lite för mycket dragsspelseffekt annars, och lätt att man drar ner hatten för långt över öronen när man tar på sig den. Slutligen fick frigolithuvudet stå modell. Hon passar faktiskt bättre i hatt än vad gör och är enklare att fotografera. Men hatten, den använder jag faktiskt själv nu. 🙂


IN ENGLISH 

Felted hat with folds

As I now, at last, own both an extra head and a simple hat block, I just had to felt myself a new hat. I have felted hats before, but that has always entailed shaping them on my own head, which invariably involved water running down my neck, shoulders and back. It’s also much easier to see what you are doing when the ”head” is standing in front of you on the table, instead of being stuck on your shoulders. 😉

I used a variety of brown wool for this hat. The base is wool from Jämtland sheep and Finnish Finewool sheep (also known as Finnsheep). I also used wool from two dual coated Swedish breeds called Värmland sheep and Härjedal sheep. By grabbig the locks at the base and tip, the fine undercoat can be seperated from the longer and coarser outer hairs. In this case, I only used the fine wool. In addition, I also used some silk fabrics, dark red merino, a merino blend with alpacka, camel and silk, and rose fibres dyed red.

When I made the resist, I exaggerated the height of the hat, to have and excess of material to make folds with. After the hat was felted and fulled down to an appropriate size, I rinsed it throughly and then shaped it on the hat block. I played around with the folds, using clothespins. When I was satisfied with the shape, I pinned the hat to the hat block and left it to dry.

I have done some hand-sewing to keep the folds in place, or else I tend to pull the hat to far over my ears. My stand-in head actually looks better in a hat than I do, and is easier to take photos of, but I have started using my new hat too. 🙂

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Tovad hatt med veck

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful hat Zara! You’re very brave to use your own head. I’m glad you got the block and head. :-). Much easier.

 2. Stina skriver:

  Snyggt! Man kan göra sina egna hatstockar av fogskum, man får offra ngn gammal bara. Har precis gjort en, men inte provat göra en hatt riktigt än 🙂

  • zararooke skriver:

   Tack! Och kul att höra att du har gjort en hattstock. Funderade också på att prova det, men funderade på hur en hatt skulle hålla formen när den fylldes med fogskum. Det kan ju vara svårt att kontrollera hur den expanderar. Vilket material var hatten du använde gjord av? Höll den formen bra? Lycka till med hattmakeriet sedan!

   • Stina skriver:

    Jag hade en gammal stråhatt som var lite trasig, men jag tejpade igen hålen. sen stärkte jag den med trälim blandat med vatten så den skulle bli lite hårdare, sen glömde jag tyvärr att ”smörja” in den. så inte fogskummet skulle fastna, men jag fick loss det tillslut. Man måste ju ta nån hatt man inte är rädd om. https://www.youtube.com/watch?v=WZwC1D5KVLY

   • zararooke skriver:

    Tack för länken! Det såg ju så enkelt ut när kan gjorde det, men jag kan tänka mig att det underlättar att ”smörja” för att få loss det sedan. Blev riktigt sugen på att leta lämpliga hattar på loppis att göra hattstockar av. Vore ju kul med en hel uppsättning olika former… 😉

 3. itfryskeskiepke skriver:

  Very nice hat Zara, specially with the different colors red. You can also put your hatblock on a measuringcup so you have more hight and can pull better. (The pin of the hatblock will fall in the cup).

 4. Ann-Sofie skriver:

  Vilken enormt bra beskrivning och ett underbart vackert resultat. Jag önskar att jag kan åstadkomma något liknande en dag, Detta inlägg kommer jag att spata.

 5. Lyn skriver:

  Beautiful work Zara!

 6. tfoz skriver:

  Your photos are so lovely. They tell the story as much as your words do. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s