Handledsvärmare med Jämtlandsull


Jag har en mörk fäll Jämtlandsull med goda tovningsegenskaper som jag tovade en provlapp av i ett tidigare inlägg. Det kommer från ett svart får, men ullen klipptes på hösten och hade då solblekts under sommaren till en vacker chokladbrunfärg, och den är otroligt mjuk. Jag blev sugen på att kombinera det med härlig blandning av merinoull, kamel, alpacka och silke (se bilder nedan) från World of Wool. Förutom det använde jag vit och lite vinröd merinoull, och fibrer av soja och silke. Det blev ännu ett par handledsvärmare, med samma mall som jag använde till höstlöven (förra inlägget). 

Nedan ser ni resultatet. En gradient från vit till mörkbrunt, med intovade glansiga effektfibrer som livar upp. Nu fattas bara knappar (igen….).  

Det gav mersmak, så jag tovade ett till par. Men den här gången använde jag bara jämtlandsull i botten och la på merinoblandningen som dekor, tillsammans med samma effektfibrer som ovan samt några remsor vinrött tyg. Jag modifierade mallen också, till en jämnare oval. Katten försökte hjälpa till, men var mest i vägen (vilket hon ofta är när jag ska tova, och fotografera för den delen…). 

De här handledsvärmarna blev jag riktigt nöjd med och jag har t.o.m. hunnit sy fast knappar och använda dem. 🙂 En ljuvlig blandning av mjuk Jämtlandsull och andra fibrer och tyg som ger färgskiftningar och en mer spännande struktur. 


IN ENGLISH 

Wrist warmers with wool from Jämtland sheep

I have a dark fleece from a Jämtland sheep (a new Swedish breed) which felts really well, that I felted a sample of in an earlier post. It’s from a black sheep, but was sheared in the autumn when it had been sunbleached during the summer to a nice chocolate brown colour, and it is very soft. I decided to combine that with a gorgeous blend of merino, camel, alpaca and silk (from World of Wool), to make wrist warmers.

For the first pair, I also used white and a little red merino, along with soy and silk fibres, and used the same templates as for the autumn leaves (previous post). A fun gradient from white to dark brown, with shiny embellishment fibres to give it more life. I just haven’t gotten around to adding buttons yet (again…).

For the second pair, I used only Jämtland wool as a base, and added the merino blend, soy and silk fibres, and some strips of dark red fabric as embellishment. For these I also modified my templates slightly, making them more evenly oval. My cat tried to help out, but was mostly in the way (as she often is when I felt and try to take photos…). I’m really pleased with how these turned out – I have even added buttons and already used them as wrist warmers. 🙂 A nice blend of soft Jämtland wool and other fibres and fabric, which provide variation in colour and an interesting surface structure.

Detta inlägg publicerades i Tova, Ull och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Handledsvärmare med Jämtlandsull

 1. Marilyn aka Pandagirl skriver:

  Beautiful gradation of colors and embellishments! You are really on fire using so many colors lately! I love it! I haven’t made any wrist warmers, but may give it a try. Unfortunately, most of my family live in warm climates. But they are sure to be useful while I’m home during winter. Thanks for the inspiration!

 2. Liselott skriver:

  Jättefina. Så roligt att du delar med dig av all dina skapelser.Kul att läsa.
  Ha det så jättebra

 3. zedster66 skriver:

  Wow, these are gorgeous, Zara! I love the textures you got it reminds me of knitted chenille or something 🙂 How many layers did you use?

  • zararooke skriver:

   Thanks Zed! This Jämtland wool really does felt and full well, pulling all the embellishment fibres and fabric with it. I only used two layers in the base, but then it is not easy to pull out very thin layers from a fluffy batt of wool.

 4. Pingback: Tovad hatt med veck | Min kreativa sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s